БСП се събра на пленум, обсъдиха резултатите от изборите

Вътрешната опозиция иска оставката на Нинова и на предизборния щаб

17.11.2019 | 12:54 Редактор: Ивет Арабова

Националният съвет на БСП се събра за първи път след местните избори, за да обсъди резултатите от вота. Очакванията бяха за сериозен спор между ръководството и вътрешната опозиция. 

Разминаванията са основно в оценката за местните избори. Според вътрешната опозиция БСП не се е представила добре на последния вот, а според изготвения алтернативен анализ "червената" партия не влиза в управлението на по-голямата част от общините, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Освен за оставката на Нинова, която е обвинена в авторитаризъм, вътрешната опозиция настоява и за оставката на цялото Изпълнително бюро, както и на предизборният щаб.

С голямо мнозинство бе приет доклада на зам.-шефа на партията и председател на предизборния щаб Кирил Добрев. Той е бил подкрепен от 86 от членовете на Националния съвет, а 20 са гласували "против".

"Не смятам за необходимо някой да подава оставка - нито председателят на щаба, нито председателят на партията. Местните организации носят отговорност  за това как са се представили в страната", коментира Георги Гьоков.

"Големият въпрос, който стои пред нас, е защо трета поредна година при три различни избори - национални, европейски и местни, когато ГЕРБ ерозира, българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива", каза председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Писмото на вътрешната опозиция е подписано и от бившия председател на партията Михаил Миков. Към искането за оставка се присъединяват и от структурата на партията в Сандански. Причината - цялата структура в града подала оставка няколко дни преди старта на предизборната кампания, тъй като не се съгласили със спуснатия от централата кандидат за кмет на курортния град.

Хора бяха дошли от Сандански на "Позитано" 20 днес, за да изразят недоволството си, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

"Беше извършен един погром, изхвърляне на цялата организация в Сандански. Парите на организацията бяха дадени на външни лица, а резултатите от изборите са плачевни", обясни недоволството си протестиращ от Сандански.

Днес на пленума бяха представени и алтернативите за Бюджет 2020.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК