И ГЕРБ, и БСП се видяха победители след изборите

Обобщение на политическите реакции след резултатите от вота

28.10.2019 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

ГЕРБ води в големите градове, макар и с по-ниски резултати от предишните избори за кмет и оспорван балотаж в над 20 града, сред които и столицата.

"За мен, като лидер на партия, е важен един резултат и то е безапелационната победа над БСП. Навсякъде, в София двойно. Дали ще се опитат сега с мимикрия – като гущери с опашки, хамелеони, да водят пазарлъци с други партии – това не ме интересува", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Не като безапелационна разчетоха тази победа от БСП. Те разтълкуваха изборните резултати като вик за промяна. 

"С увереност казвам, че БСП се завръща в местната власт. Имаме почти двойно по-голяма подкрепа за партията от 2015 година. Знакови крепости на ГЕРБ се пропукаха", заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. 

Повечето областни градове ще изберат кмет едва на втори тур. А за пръв път от десетилетие насам балотаж ще има и в София. 

"Готова съм на разговори с десните партии, защото софиянци показаха, че има добри, прагматични решения в техните програми и е съсвем логично да продължим в тази посока", посочи Йорданка Фандъкова. 

Основният конкурент на Фандъкова – независимата Мая Манолова, разтълкува така изборните резултати:

"Пробивът е направен – направиха го гражданите. Това, което партиите не можаха да направят за 14 години в София, го направиха гражданите – в София ще има балотаж. 

Изненадващо силен в София се оказа резултатът на независимия Борис Бонев, на който социолозите даваха по-малка преднина преди изборите. 

Вижте още в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК