Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нова вълна мигранти, по-голяма от тази през 2015 г.? Експерт: Възможно е

Трябва да обърнем внимание на предупреждението, посочи Димитър Гърдев

07.10.2019 | 20:47 Редактор: Василена Василева

Увеличаващият се брой на мигрантите по гръцките острови сочи, че може да има нов прилив на мигранти към Европа, дори по-голям от този през 2015 година, предупреди германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер.

Изказването му идва след пътувания до Турция и Гърция във връзка с напрежението за миграцията, след като миналия месец Атина предупреди за растящ брой пристигащи мигранти от Турция. Зеехофер призова и към по-голяма солидарност от европейските партньори.

"Много внимателно трябва да се анализират данните, сочени към момента. Трябва да обърнем внимание на предупреждението, както и да се поучим от миналото. Защото не бива да допускаме реакциите ни да закъснеят. Броят на нелегалните мигранти през последните месеци доста се увеличи", коментира в студиото на "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев

Той отбеляза, че повишеният риск от миграционни вълни е свързан с конфликтните райони, намиращи се в Близкия Изток - Сирия и операциите, провеждащи се там, както и напрежението в Либия.

През 2015 г. и 2016 г. Германия прие над 1 милион бежанци. Оттогава броят на пристигащите годишно намалява.

ЕС сключи споразумение с Анкара, която се съгласи да попречи на мигрантите да продължават към блока, а Брюксел обеща 6 милиарда евро за подкрепа на бежанците в Турция.

Броят на пристигащите на гръцките острови обаче остава голям. Днес гръцката брегова охрана е прибрала 85 мигранти от малкия остров Фармакониси. От Самос, Кос и Лесбос са прибрани 89 души, а други 37 са открити близо до пристанището на Александруполис.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК