Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Ердоган използва бежанците като форма на натиск върху ЕС

Най-засегната евентуално ще бъде Гърция, отбеляза Димитър Гърдев

20.09.2019 | 21:00 Редактор: Ралица Братанова

Турският президент Реджеп Ердоган отново отправи заплаха към евролидерите. Той обясни, че Турция има нужда от по-голяма финансова подкрепа за милионите приютени бежанци на територията ѝ.

Според Ердоган Турция е похарчила 40 млрд. долара за бежанците. Сума, която надхвърля многокрятно 6 млрд. евро, обещани от Европейския съюз за подкрепа на усилията.

Ердоган заяви, че до 3 милиона сирийски бежанци могат да бъдат върнати в "безопасната зона", която той се стреми да установи в Северна Сирия.  

"Вижда се, че това е един вид шантаж. Той се  опитва да постигне нещо, което среща трудности с неговото изпълнение от страна на САЩ и Москва. Това е буферна зона, която иска да установи в североизточната част на страната и да промени етническия състав на тези райони, защото те са населени основно с кюрди и това е проблемът на неговата политика", коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

По думите му когато Ердоган трябва да получи пари, спазва споразумението, а когато траншовете се забавят, започва да заплашва.

"Той използва бежанците като форма на натиск върху ЕС", изтъкна Гърдев.

Експертът отбеляза, че турският президент не би изпълнил заплахите си, тъй като това би означавало да загуби всичко друго и уточни, че Турция не се намира в цветущо икономическо положение. 

"Санкционен режим или забавяне на финансирането от европейска страна ще се отразят много негативно", каза още Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-засегната при евентуално такова преселване на бежанци ще бъде Гърция.

Той коментира и срещата на върха между президентите на Турция, Русия и Иран, която се проведе в Анкара преди дни.

"Този конституционен съвет се обсъждаше още в самото начало на т.нар. форматна стена. Има известни проблеми и различия там. Нито един от малките формати не може да даде пълномащабно решение за Сирия. Това може да се случи само в Женева", заяви експертът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК