Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Урсула идва у нас на среща с премиера. Какво ще обсъдят?

Коментар по темата от бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев

28.08.2019 | 20:40 Редактор: Ралица Братанова

Новоизбраният председател на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ще пристигне утре на посещение в България. 

Тя ще проведе работна среща с министър-председателя Бойко Борисов в Министерския съвет, където двамата ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и от световната политика.

"Интересно да се обсъди е, че тя започна обиколките от Източна Европа. Урсула фон дер Лайен вижда, че има дисбаланс след европейските избори и държавите в Източна Европа се чувстват пренебрегнати. Нейните обиколки показват обръщане на внимание. Тя разбира, че бъдещата ЕК е в дълг на източноевропейските държави", коментира зам.-външният министър Милен Керемедчиев в "Денят ON AIR".

По думите му това е положително, тъй като идвайки тук, с нея могат да се водят преговори относно бъдещия състав на новата ЕК.

"Най-важното нещо е бъдещият ни еврокомисар и неговите правомощия. Еврокомисарите ще минат през много тясна цедка, защото ЕП е много по-фрагментиран. По-трудно ще минават решенията и евродепутатите ще бъдат много по-агресивни с въпросите", обясни Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ние трябва да подготовим много добре нашия кандидат и да защитим ресора, който искаме.

Бившият зам.-външен министър коментира и срещата на Г-7, която се проведе в Биариц под ръководството на френския президент.

"Ако предната среща на Г-7 беше шоуто на Тръмп, тази беше шоуто на Макрон. Той успя да измъкне лидерството за всички предложения, които бяха направени по време на тази среща", коментира Керемедчиев.

Според него предварителната среща на Макрон с Путин и вътрешните с Тръмп и Меркел показват, че той успешно заема овакантяващия се престол на лидер на ЕС и го прави агресивно и с много идеи.

Керемедчиев посочи, че вкарването на иранския външен министър на срещата, без да се види негативната реакция на Тръмп, е наистина голям успех.

Британското правителство поиска от кралицата да прекрати сесиите на Камарата на общините, а тя се съгласи да го направи. Според наблюдатели ходът цели да попречи на парламента да блокира Brexit без сделка. 

По думите на Милен Керемедчиев, Борис Джонсън е целял да вкара кралицата в конфликта за Brexit, но тъй като тя има поддържащи правителството функци със съгласието с предложението на Джонсън, му е върнала топката - той да носи отговорност за работата на парламента.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК