Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Образованието ни ставало все по-добро, София първа по успеваемост

Рано ли е за въвеждане на задължителна матура по математика?

28.05.2019 | 20:37 Редактор: Юлия Христова
Образованието ни ставало все по-добро, София първа по успеваемост

Българското образование се развива, но задълбочен анализ  все още липсва, от година на година то става все по-добро и има все по-мотивирани ученици и родители. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в “Денят ON AIR”. 

По думите ѝ тестовете, като форма на изпит, вече се отричат, тъй като с тях няма как да се измерят например езиковата култура и социалните умения на децата. 

"Давам висока оценка на българския учител и материалната база в училище", посочи Такева. 

"Всеки регион формира определена ценностна нагласа, както и такава към ученето. По успеваемост София е на първо място, въпреки многото различия в големия град. Тук е важно, че учителите преодоляват всеобщия нихилизъм и създават общност, което мотивира децата", каза още тя. 

Пред Bulgaria ON AIR директорът на столичното 119-о СОУ Диян Стаматов заяви, че би писал оценка малко над 5 на днешното образование. 

"Често пъти обаче медиите отразяват нещата различно. Информираността на децата днес е много по-различна", посочи той.

Според него задължителна матура по математика е твърде рано да се приложи, както предлага бизнесът у нас. 

Където има обезлюдяване, има известен проблем с качеството на образованието, стана ясно от думите му, но това не било за сметка на старанието на децата в по-малките населени места. 

Стаматов обясни още, че съществува идея от следващата година баловете на зрелостниците да се състоят не в скъпи ресторанти, а в самите училища. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК