Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нено Димов: Държавите от комитета на Юнеско подкрепиха България за Пирин

Позицията на страните - членки била единодушна

28.06.2018 | 20:21 Редактор: Лазарина Колчагова
Нено Димов: Държавите от комитета на Юнеско подкрепиха България за Пирин

"Всички държави членки на Комитета /за световното наследство на ЮНЕСКО - б.р./ подкрепиха България, а преди две години на срещата в Истанбул също подкрепиха българската позиция единодушно. "Природозащитниците" - това са група хора, които имат ясна политическа визия, техните идеологически предшественици използваха националсоциализма за прокламиране на своите тези - това са хора, за които икономическото развитие е вредно. Те саботират забогатяването на българите, но не са допуснати дори до парламента. Ще търсят друг тип параван, зад който да скрият идеите си, които не се приемат широко. 

Това тяхното е нео-марксизъм, който повтаря стъпките на марксизма и национал-социализма от края на 20-ти век. Основните им инструменти са манипулацията, фалшивите новини", каза във връзка с взетите решения по "казуса Пирин" министърът на околната среда и водите Нено Димов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че Европейската комисия не вижда нарушения на този етап и ако някога има инвестиционно намерение, тогава ще се направи оценка на въздействието върху околната среда. 

Във връзка с обявеното бедствено положение в Смолян и Чепеларе, както и с усложнената ситуация в Пловдив, министър Димов заяви, че стриктно се следят нивата на язовирите да остават ниски, както и че се поддържа сложен баланс между покриването на нуждите от питейна вода и гражданската защита и безопасност. 

"Не мисля, че хората могат да са спокойни в тази ситуация, но координацията в държавата е добра и се действа професионално", успокои Нено Димов.

"Перфектната кръгова икономика е природата - където всичко е полезно. Имаме суровина, която се обработва и става продукт, а идеята на кръговата икономика е да не се спира на края - на отпадъка, а той да дава суровина, която да ни връща на изхода като ново начало", обясни министърът на околната среда и водите в "Денят ON AIR".

Той допълни, че от тази година от Министерството имат идея за нормативен акт, който от догодина да е задължителен и да включва нужния инструментариум. Нено Димов припомни, че над 80% от замърсяването по плажовете идва от сушата, а не от корабите.

Гледайте целия разговор във видеото.