Откъде идват проблемите в общинските болници и кой е основният виновник?

Проблем в здравеопазването не са парите, каза д-р Стефан Константинов

05.11.2023 | 18:58 Редактор: Вяра Димова

През последните години на политически трусове изкара на преден план темата за нивото на общинското здравеопазване.

"Ние сме много малка държава. Проблемите, които виждаме в болниците в общините, не са проблем на самите общини, а са проблем на националното ни здравеопазване.  Когато говорим за здравеопазване, винаги си представяме лекар, кабинет, всъщност тези неща ще помогнат на нашето здраве около 20%. Общините трябва да помислят какъв въздух дишаме, какъв е трафикът, каква е сигурността", каза бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

По думите му липсата на национална политика е довела до тежкото състояние на болниците, подчерта д-р Константинов пред Bulgaria ON AIR.

"Общините са голям собственик на лечебни заведения. 120 са общинските болници в страната от 341 по статистическия справочник. По-малко са държавните. За второто тримесечие на годината са минали 234 000 души през общинските лечебни заведения. От тези 120 болници има такива, които са в добро финансово състояние, но има и 28 лечебни заведения, които са с просрочени задължения. Общите просрочени задължения за всичките болници са 17 млн. лв.", стана ясно от думите му.

Според него проблемът в българското здравеопазване не са парите.

Гледайте целия разговор във видеото.