Болници се превръщат в пансиони: Десетки възрастни хора и бездомници остават непотърсени

Разходите по клинична пътека за един такъв пациент достигат 20 000 лв.

04.11.2023 | 15:20 Редактор: Толя Стоянова

Болници, превърнати в социални домове по неволя. На много места в страната директори на лечебни заведения търсят решение на проблема. Масово възрастни и неосигурени пациенти остават в болниците, защото няма къде да отидат - или са без близки, или роднините им не желаят да се грижат за тях.

Последният такъв пример е от Бургас. Проблемът с неосигурените пациенти в държавната болница в Бургас, които са предимно бездомници, е много сериозен и продължава с години. По 50-60 души на година остават тук, без да бъдат потърсени от техните близки. Разходите по клинична пътека за един такъв пациент достигат 20 000 лв.

Преди години ви разказахме историята на Димитър, който три месеца живя в отделението по съдова хирургия на Бургаската болница, въпреки че беше напълно здрав. Димитър не е единствен случай.

"Всички неосигурени пациенти, всички бездомни пациенти се водят тук. Най-разочароващото е, че и пациенти, които имат живи роднини, но поради това, че заболяването им е тежко и изисква консервативно лечение в домашни условия, роднините абдикират от тях и се отказват", коментира зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. 

Така държавната болница в Бургас поема социални функции. Има и рекорди, когато бездомници остават в лечебното заведение почти година, така се заема легло за друг пациент, а разходите по престоя се поемат изцяло от лечебното заведение. 

"Годишно по наши изчисления те надвишават 70-80 000 лева, а като статистика за пациентите, които ни посещават за година - неосигурени, бездомни, те са повече от 50-60 пациенти", заяви д-р Тодоров. 

За пациентите, които обаче са на легло, местата в домовете не достигат и те остават с месеци в болницата. От държавната болница призовават за по-бърза реакция от социалните служби, като признават, че наистина процедурите са тромави.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Една българка
преди 5 месеца
Нека се грижат за бездомници,здравните и фармацевтични фирми са богати да не се оплакват. Сигнализирай за неуместен коментар