Лекари ще си търсят правата в съда, ако хаосът с електронните рецепти продължи

Медици настояват да изписват хартиена и електронна рецепта, докато има адекватен контрол върху разпространението на лекарства

02.11.2023 | 19:12 Редактор: Елеонора Танева

От Българския лекарски съюз настояват за паралелното използване на хартиени бели рецепти и електронни, защото според тях новите правила не водят до ограничаване употребата на антибиотици. Лекарите дори твърдят, че се нарушават пациентски права.

Над 200 000 са издадените електронни рецепти към края на октомври. Според съсловната организация обаче проблемите продължават - някои са технически, други се дължат на разминаване между софтуера на аптеката и лекаря. Затова настояват хартията да се върне.

"Ние смятаме, че е ненужно "да удрят с чук" лекарите, за да прикрият безсилието си. Редно е да се спазват правата на европейските граждани. Въвеждането на дигитализацията не трябва да отнема правата на всички, които не искат да използват дигитални устройства към момента", категоричен е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Лекарите са категорични, че искат да съществуват двата варианта на изписване на рецептите – поне докато не се убедят, че има адекватен контрол върху разпространението на лекарства.

От БЛС разясниха каква е разликата между електронната и хартиената рецепти. 

"Електронната рецепта по НЗОК беше въведена първо като електронен документ, който се обменя между различни институции, без да има хартия. БЛС и всички лекари участваха активно в този процес, и той се реализира първи, но там има една много голяма разлика. Първо, при този вид отпускане на медикаменти пациентът посещава лекаря, подписва се на амбулаторния лист и отива и си взима лекарствата от аптеката. НЗОК заплаща на аптеката цената на тези лекарства или разликата чак, когато тя бъде изпълнена точно. Когато се изписват лекарства в тази електронна, както я нарекохме "бяла" рецепта, там пациентът заплаща съответната сума и си отива. Тук надлежният контрол остава единствено там, той се случва в аптеката", обясни зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Ако не бъдат чути, от лекарския съюз се заканват да търсят правата си в съда.

Вижте повече в репортажа.