Израел удари линейка близо до най-голямата болница в Газа, ръководителят на СЗО е "шокиран"

Множество тела лежат пред болницата "Ал-Шифа" 

03.11.2023 | 21:35 Редактор: Вяра Димова
Израел удари линейка близо до най-голямата болница в Газа, ръководителят на СЗО е

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус каза, че е "напълно шокиран" от смъртоносния израелски удар върху линейка близо до най-голямата болница в Газа. Множество тела лежат до повредена линейка пред болницата "Ал-Шифа" в град Газа, която е препълнена с цивилни, търсещи убежище от израелските бомбардировки, както и с ранени, предаде АФП.

Гебрейес каза, че е "напълно шокиран от съобщенията за атаки срещу линейки, евакуиращи пациенти близо до болница "Ал-Шифа" в Газа, водещи до смъртни случаи, наранявания и щети".

"Ние повтаряме: пациентите, здравните работници, съоръженията и линейките трябва да бъдат защитени по всяко време. Винаги", написа шефът на СЗО в X.

Правителството на "Хамас" твърди, че израелските сили са ударили "конвой от линейки, който транспортира ранените" от град Газа към граничния пункт "Рафах" в южната част на територията, пише БГНЕС.

Израелската армия заяви, че е нанесла въздушен удар върху "линейка, която е идентифицирана от силите като използвана от терористична клетка на "Хамас" в непосредствена близост до тяхната позиция в бойната зона".

"Редица терористични агенти на "Хамас" бяха убити при удара", се казва още в изявлението.

Министерството на здравеопазването на Газа, контролирано от "Хамас", обяви, че "няколко граждани са били убити и десетки ранени при израелски удар на входа на болница "Ал-Шифа". Лин Хейстингс, хуманитарен координатор на ООН за палестинските територии, изрази тревога, тъй като пациентите се евакуират, за да намерят безопасност".

Легловата база "Ал-Шифа" е заета на 164%, според СЗО, която тази седмица предупреди, че недостигът на гориво за генератори „рискува живота“ на пациентите.

Снимка: БГНЕС