Блинкен със силни думи от Тел Авив. "Хизбула": Битката за Газа е решаваща

В палестинския анклав сраженията се ожесточават

03.11.2023 | 18:56 Редактор: Искра Ангелова

Израелските сили за отбрана обявиха, че град Газа е почти напълно обкръжен. В палестинския анклав сраженията обаче, се ожесточават. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Тел Авив, а от Ливан лидерът на групировката Хизбула, излезе с първата си публична реч от началото на войната между Израел и "Хамас".

Израелската сухопътна операция води до ожесточаване на сраженията в Ивицата Газа. От израелските сили заявиха, че се влиза и в директни сблъсъци с отряди на терористи, които се противопоставят с противотанкови ракети и импровизирани взривни устройства.

Снощи израелската армия обяви, че е приключила с обкръжаването на град Газа, смятан за крепост на "Хамас".

"Понятието "прекратяване на огъня не стои на масата". Силите за отбрана на Израел водят война, за да унищожат "Хамас", заяви говорителят на израелските сили - Даниел Хагари.

От "Хамас" отговориха, че Газа ще бъде проклятие за Израел и израелците трябва да очакват още връщане на техни военни в "черни чували". Изявлението е на говорител на "Бригадите Изедин ал Касам".

През нощта продължи и обстрелът на север между израелската армия и "Хизбула", а часове по-късно от Ливан Хасан Насрала, лидер на подкрепяната от Иран групировка, заяви, че операцията на "Хамас" на 7 октомври е била на 100% палестинска.

По думите му битката за Газа е решаваща, като за всичко е виновна Америка, а Израел е само инструмент. Речта на Насрала съвпадна по време с визитата на американския държавен секретар в Тел Авив. Антъни Блинкен заяви, че Израел има не само правото, но и задължението да се защитава и да направи всичко по силите си, за да не се повтори никога терористичната атака от 7 октомври.

Фокусът на усилията остава върху решаването на кризата със заложниците, взети от "Хамас", сред тях и американски граждани.

"Вярваме, че всички усилия за освобождаване на заложниците от "Хамас" ще бъдат съпроводени с хуманитарни паузи - с действия на терен, които да увеличават сигурността за цивилните и да позволяват по-ефективно и устойчиво предоставяне на хуманитарна помощ. Това беше много важна част от дискусиите ми с израелските лидери", подчерта Блинкен.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС