Израел стяга в обръч Газа, падат бомби. "Хамас": Очаквайте военните си в черни чували

Армията е стигнала до "сърцето на Северна Газа"

03.11.2023 | 13:33 Редактор: Елеонора Танева

Израелските военни стегнаха в обръч Газа от три страни. Бомбардират се квартали в града. Паралелно се извършват операции и на Западния бряг. На този фон американският държавният секретар Антъни Блинкен пристигна в Тел Авив , ще настоява за хуманитарни паузи във военните действия

Началникът на израелския генерален щаб ген.-лейтенант Херци Халеви каза, че армията е стигнала до "сърцето на Северна Газа". А говорителят на израелските сили обяви, че военните са приключили с обкръжаването на града.

"Понятието "прекратяване на огъня" не стои на масата. Силите за отбрана на Израел водят война, за да унищожат "Хамас", каза  говорителят на израелските сили Даниел Хагари.

От "Хамас" отговориха, че Газа ще бъде проклятие за Израел и израелците трябва да очакват още връщане на техни военни в черни чували. Изявлението е на говорител на "Бригадите Изедин ал Касам".  

През нощта продължи и обстрелът на север между израелската армия и "Хизбула", часове преди в Ливан ръководителят на тази групировка Хасан Насрала да излезе с първи публичен коментар за войната. Действията на "Хизбула" се следят и от САЩ, като на този етап Вашингтон няма данни тя да е готова за откриване на реален втори фронт. 

Американският държавен секретар поставя пред израелските лидери въпроса за осигуряването на хуманитарна помощ за жителите на Газа. Той се опитва да получи обещание за "конкретни мерки", които да намалят страданието на цивилните. Визитата е в синхрон с призивите на президента Джо Байдън за хуманитарни паузи в конфликта. Байдън ще посети и йорданската столица Аман. 

За хуманитарно спиране на огъня призовават и от ООН, а властите в Газа твърдят, че загиналите от действията на Израел вече са повече от 9 хиляди. В разгара на военната кампания срещу терористите от "Хамас" Израел обяви, че прекъсва всички връзки с Газа и няма да допуска повече палестински работници от там. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС