fallback

Валентин Танев: 0,4% бюджет за културата е въпрос на възпитание и манталитет

Всеки трябва да гласува, сега ни питат какво искаме, подчерта актьорът

04.11.2023 | 20:53 Автор: Вяра Димова

"Сигурен съм, че ще упражня право на глас. Всеки трябва да го направи. Това е  денят, в който ни питат какво искаме, а като те питат дали искаш нещо, трябва да кажеш, да си наясно. Аз ще ви кажа какво искам. Ще употребя едно име, един кмет. Казва се Иван Иванов. Той е управлявал София от 1934 до 1944 г. За тези, които не са запознати с неговата биография, препоръчвам да я прочетат, защото това е кметът, който е направил изключително много за София и за мен. Той е невероятен пример. Да, имало е и такива българи", каза театралният и филмов актьор и режисьор Валентин Танев в предаването "Опорни хора".

Когато той е станал кмет, София е ималa почти същите проблеми, които има и сега, коментира гостът.

"Бездомни кучета, мръсотия.. След 10 години управление София е един от най-чистите градове в Европа. Тези, които са работили в "чистотата", са били задължително служили военна служба и са били на разположение на общината 24 часа. Рилският водопровод е най-големият инженерен проект по онова време в света. Въпреки всичко, той е изпълнен с такава прецизност", даде пример актьорът.

90 години той не е ремонтиран. Сега качество липсва, на мнение е Танев.

"Той е ставал 6:30 ч., заедно със семейството, имал е 3 дъщери и Матилда - жена му, с немски произход, премитат пред къщата и тогава той тръгва пеш и обикаля почти целия град, преди да дойде 9 ч. в общината. Аз съм чел тефтерчето, на което пише с червено това, което е спешно и трябва да се свърши. Моят идеал за стопанин", сподели гостът.

Актьорът изтъкна, че 0,4% бюджет е въпрос на отношение на политическата класа към културата.

"Това е въпрос на възпитание, на манталитет, приоритети. Да, пари трябват, рано или късно все на някой ще му се отворят очите и ще разбере, че трябва да се дава за култура, защото това е свързано с националната идентичност, памет и сигурност. Ние трябва да сме наясно какво искаме да направим с тях", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

Танев даде и пример: "Има зали с инсталации от 62-ра година На Народния театър основната е от 76-та година. Това са опасни неща. Това е материалната страна, която е задължителна, за да опазим човешкия живот и да създадем що-годе някакво качество. Втората част, с която трябва да се занимае Министерството на културата, е дейност".

Танев е категоричен, че трябва да има ясна визия, защото колкото и пари да се дадат, пак ще "потънат".

"Ако имаме ясна визия, ще имаме ясни искания към министъра на финансите", добави актьорът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2023
fallback