Избори 2023: Да не чакаме брак по сметка, няма да могат и да се "изчегъртат"

Кой е победителят след вота - коментар на Първан Симеонов, Христо Панчугов и Милен Желев

04.04.2023 | 14:55 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев няма да бави свикването на НС.

"Има победител и той е ясно изразен, това е пирова победа на ГЕРБ-СДС. Независимо каква е разликата, дори и да имаха 2 гласа отгоре, Борисов щеше да излезе и да каже "Аз спечелих". Психологически е доста важна победата за ГЕРБ", коментира политологът Милен Желев в студиото на "Директно". 

Колегата му Христо Панчугов изрази мнение, че няма истински победител. Той посочи като голямата изненада на изборите влизането на ИТН в парламента. 

"Това е резултатът от ниската избирателна активност и нагласите на българското общество, решаването в последния момент как да накажем най-добре политиците. Всичко това предизвика този ефект", добави Панчугов.

Социологът Първан Симеонов посочи, че реален победител е "Възраждане", които имат 100 000 гласа повече от предишните избори. 

"2/3 от тях са си техни гласове. Немалка част са такива, които за първи път гласуват. Над 30 000 гласа са дошли от "Продължаваме промяната". На предните избори някой е припознал "Продължаваме промяната" като наказание за политическия елит, сега е избрал по-твърдо наказание. Даже към ДПС и ГЕРБ има преливане", заяви Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Според него партиите на статуквото нямат против да си партнират с ПП-ДБ, но обратното не може да стане. 

"ГЕРБ и ДПС са партийни структури, здраво вкоренени. Проблемът на "Продължаваме промяната" е, че са млади, те са движение, затова разчитат на местните избори, за да махнат малко от корените на ГЕРБ. Трябва да са много недалновидни, за да загубят наесен София", заяви Симеонов. 

По думите му стабилният вариант в България е от едната страна да бъдат прозападните либерали, а от другата - балканските консерватории.

"Или да се редуват във властта, или да се разберат. Те не могат да се "изчегъртат", не могат и да се победят. Те трябва да свикнат с присъствието на другия. Хартиената коалиция не е легитимна след тези избори", добави социологът.

Политологът Милен Желев не очаква да се стигне до конструктивен диалог в 49-ото НС. Той е убеден, че влизането в Еврозоната не е приоритет за политиците. 

"Ако 1 януари 2024 беше на дневен ред за въвеждане на еврото ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ щяха да си стиснат ръцете и да останат в историята. Сега ще има обичайна война - всеки срещу всеки. Няма да е брак по любов, нито брак по сметка. Те продължават да не се понасят. Един Делян Добрев, който не е на себе си последните месеци, безкрайно интелигентен човек, който само като види Асен Василев се побърква от нерви. Омразата е взаимна там и не може да се балансира с приемлива коалиция", прогнозира Желев.

Христо Панчугов вижда като единствен работещ вариант съставянето на каквото и да е управление и сключването на споразумение около приоритетни политики.

"Това изисква умения за постоянно преговаряне. Това ще изглежда държавно отговорно. То е ясно, че ще е краткосрочно, но ще генерира време за по-трайно решение. Дали ще се стигне до такъв сценарий, по-скоро не", завърши песимистично политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.