Как ще гласуваме на 2 април и за какво да следим при пускането на вота?

Три пъти по-дълга ще е традиционната хартиена бюлетина в сравнение с тази от машината

16.03.2023 | 18:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

Близо две седмици преди изборите на 2 април, Централната избирателна комисия показа образците на бюлетините за вота. От демонстрацията стана ясно, че хартиената е 60 сантиметра, а тази от машината е с 40 см по-къса. Хартиената бюлетина ще е от бяла непрозрачна хартия. 

От Комисията обявиха, че е започнало тестването на машините.

"Това е бюлетината, с която ще се гласува в страната. Тук са изписани всички регистрирани партии и коалиции. Това е бюлетината за гласуване извън страната, която е същата, но без преференции. Тук са двата печата, които трябва да бъдат поставени задължително върху хартиената бюлетина", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева, показвайки бюлетините.

При машината разписката от устройството се превръща в своеобразна бюлетина. 

"След като бъде дадена картата на избирателя, се визуализира бюлетината, електронната бюлетина, която отговаря на хартиената, като на първата страница ще бъдат 15 партии и коалиции, на следващата страница са останалите", обясни Матева.

Докато не излезе разписката от машината, се приема, че избирателят не е гласувал. Устройства за гласуване ще има във всяка една избирателна секция с над 300 избиратели. Над 12 хил. машини са закупени за тези предсрочни парламентарни избори.

От ЦИК обясниха, че отговорността за поръчка на параваните за гласуване ще бъде на общинските администрации. Членовете на СИК ще бъдат обучавани следващата седмица как да снимат с мобилните телефони в деня на вота.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR