Хартиената бюлетина е дълга 60 см, поръчаните машини за вота са над 12 хил.

ЦИК показа бюлетините, с които ще можем да упражним правото си на глас

16.03.2023 | 13:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

Близо две седмици преди изборите на 2 април, ЦИК показа образците на бюлетините за вота. От демонстрацията днес стана ясно, че хартиената е 60 см, а тази от машината - 20 см. От комисията вече обявиха, че е започнало и тестването на машините.

Подготовката за предстоящите парламентарни избори на 2 април тече с пълна сила. Поръчаните машини за вота са 12 378. Секциите, които ще бъдат разкрити зад граница, са 738, а в 244 от тях ще се гласува и с машина.

ЦИК показа бюлетините, с които ще можем да упражним правото си на глас.

"Това е бюлетината, с която ще се гласува в страната. Тук са изписани всички регистрирани партии и коалиции. За всеки изборен район кръгчетата ще съответстват на двойния брой на мандатите, като във Варна и Ловеч преди "Не подкрепям никого" ще бъде записан и независимият кандидат, който е регистриран. В Монтана няма регистрирана една кандидатска листа, така че там бюлетината ще бъде с един номер по-малко", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева, показвайки бюлетината.

"Това е бюлетината за гласуване извън страната, която е същата, но без преференции", каза Матева, демонстрирайки другата бюлетина.

"ЦИК взе решение, че бюлетината от машинното гласуване ще бъде дълга 20 см и съдържанието ѝ ще бъде: бюлетина за машинно гласуване; номер на секцията, в която се гласува; номер на машината, с която се гласува; изборите за народни представители на 2 април; начинът, по който е гласувал избирателят – когато се гласува за партия или коалиция, ще излиза номерът на партията или коалицията", обясни Матева.

Отговорността за закупуване на параваните, зад които ще гласуваме на изборите на 2 април, ще бъде на РИК, а по-късно следващата седмица ще започнат и обученията на членовете на СИК за работа с устройствата за видеонаблюдение.