Поръчката на параваните за изборите скара МС и ЦИК, не са ясни и параметрите на преградата

Започна и удостоверяването на машините за вота

15.03.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Взаимни обвинения между Министерския съвет и Централната избирателна комисия, заради параваните за гласуване. Причината - кой да поеме отговорността за поръчката на преградните съоръжения, които целят запазване на тайната на вота. Междувременно от Министерството на електронното управление започнаха удостоверяването на машините за изборите.

Според промените в Изборния кодекс, приети в 48-ото Народно събрание, параваните заменят "тъмните стаички", в които се гласуваше с хартиена бюлетина. В текстовете обаче няма указания как да изглеждат, как да са поставени и с какви размери да бъдат.

"Тъй като е необяснимо за мен и колегите от Министерския съвет. Аргументите на секретари на районни избирателни комисии, които се обръщат към мен за указания по този сложен в кавички въпрос, ще обясни ясно - Министерски съвет няма отношение да описва техническите параметри на параваните", заяви служебният премиер Гълъб Донев.

Той остави общините сами да решават какви точно да са параваните. От Централната избирателна комисия обаче твърдят още от първия ден на подготовката за изборите, че именно Министерският съвет трябва да представи конкретни изисквания за тях и да се поръчат централизирано. Според изборни експерти задочният спор трябва да се прекрати и да се стигне до решение. 

"Това е пернишка трагедия. Практиката, доколкото аз познавам, е ЦИК да определя типа паравани, които ще се използват и това се основава на факта, че всички трябва да гласуват при равни условия. ЦИК вместо да прехвърля топката така нежно към МС, който наистина е отговорен по Изборния кодекс за тая работа, трябва да седнат и да се разберат", каза международният изборен наблюдател Стоил Стоилов.

ЦИК и МС трябва да решат освен какви ще са параметрите на параваните и как да бъдат обърнати те, така че да се запази тайната на вота, но и да се избегнат манипулациите. Дали вотът ще остане анонимен ще тестват и екипи от експерти, които проведоха жребий за проверка на машините за вота на случаен принцип. Редица други проверки ще покажат дали машините отговарят на изискванията и уязвими ли са те.

"Идеята ни е да продължим политиката на откритост, прозрачност, за да може всички граждани да бъдат спокойни, че тези машини, които ще бъдат на изборите ние ще ги удостоверим и ще съответстват на изискванията и заложената техническа спецификация. Всеки един екип по неговата компетенция ще провери функционалността на машините, софтуера, магнитното излъчване", коментира зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев.

Ако се установят проблеми, ЦИК ще трябва да вземе решение гласуването да се проведе единствено чрез хартиени бюлетини. Комисията, чиято отговорност е организацията на вота, не присъства на днешния жребий. По-късно отказаха и коментар относно все още липсващите указания за параваните, както и за прилагането на видеонаблюдението.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)