Тестват машините за изборите, параванът предизвика полемика

ЦИК настоява да получи точни технически спецификации за паравана

15.03.2023 | 13:55 Редактор: Михаела Димитрова

Продължава полемиката около Изборния кодекс, наложи се днес в началото на заседанието премиерът Гълъб Донев да разясни какво представлява  параванът и как ще бъде използван той на предсрочните избори.

По думите му и досега така наречената тъмна стая, в която се гласуваше, не е била нито стая, нито тъмна. Коментарът на Донев идва, тъй като ЦИК настоява да получи точни технически спецификации за това как трябва да бъде използван параванът и как да изглежда той.

В същото време започва и тестването на машините за предсрочния вот от утре. Днес на случаен принцип бяха избрани 6 машини, които ще бъдат тествани от общо четири екипа.

Ще бъде проверявано това дали документите са автентични, както и дали машините отговарят на техническите спецификации. Ще бъде проверен техният софтуер и хардуер. Един от екипите ще провери дали гласуването зад параван с машините нарушава тайната на вота.

"Идеята ни е да продължим политиката на откритост и прозрачност, за да могат всички граждани да бъдат спокойни, че тези машини, които ще бъдат на изборите, ние ще ги удостоверим и ще съответстват на изискванията и заложената техническа спецификация. Всеки един екип ще провери функционалността на машините, софтуера, магнитното излъчване", коментира заместник-министърът на електронното управление Атанас Мазнев.

Ако се установят нарушения при машините, ЦИК ще трябва да вземе решение гласуването да се проведе само с хартиени бюлетини.

На днешното си заседание Министерският съвет ратифицира и допълнителното споразумение за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна. Каква обаче военна помощ ще бъде изпратена с въпросното споразумение - остава под секрет. Последната дума ще има 49-ото Народно събрание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR