Донев: Тъмната стаичка нито е стаичка, нито е тъмна, но никога не е обърквала СИК и РИК

Разчитаме да бъде запазено постигнатото добро взаимодействие, заяви премиерът

15.03.2023 | 11:33 Редактор: Михаела Димитрова

През последните дни всички с интерес следим една оживена дискусия около едно от нововъведенията в Изборния кодекс – параваните за гласуване. В ИК параванът замени кабината за гласуване, по-популярна като тъмна стая, предназначението му е същото да осигури тайната на вота. Това каза служебният премиер Гълъб Донев преди редовното заседание на Министерския съвет.

Донев отбеляза, че извън ИК параванът е подвижна преграда и обикновено служи, за да прикрива действията ти, когато застанеш зад него.

"Тъмната стаичка, въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна, никога не е обърквала СИК, РИК, ОИК при естествено тълкуване на единственото ѝ предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи", подчерта той.

Служебният премиер посочи, че стандартизацията в случая може само да ограничи ОИК и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините.

"В този смисъл и в този конкретен случай разбираме отказа на ЦИК да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес", заяви Донев.

Той добави, че при организацията на парламентарните изборни на 2 октомври м.г. координацията и сътрудничеството между МС и ЦИК са били на високо ниво.

"Разчитаме да бъде запазено постигнатото добро взаимодействие", заключи премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR