Задънена улица: От ГЕРБ поискаха извинение от гражданите заради резила

"Продължаваме промяната" иска номинациите да дойдат отвън

20.10.2022 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

Опитите за избор на председател на Народното събрание и днес не доведоха до резултат. Депутатите добавиха над седем часа към първия пленарен ден, който ще завърши официално с избора на председател.

А през днешния ден се стигна до оттегляне на номинации, председателски съвети и нови номинации на кандидати. Всичко обаче ще продължи отново утре.

"Моля, да бъдем извинени от българските граждани, че повече от 30 часа водим един и същ дебат", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

След няколко председателски съвета и повече от 7 часа в почивки, от надпреварата отпаднаха Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Кирил Петков обаче предложи нестандартни критерии, на които да отговори перфектният кандидат.

"Предишен опит като председател на Народното събрание или зам.-председател. Много е важно да държим конструктивния тон, нали", каза бившият премиер Кирил Петков от парламентарната трибуна.

Той поиска председателят да бъде и неконфликтна личност. А номинациите да дойдат отвън.

"Всяка група да помисли и да предложи една, или две кандидати от друга политическа сила", допълни той.

От ГЕРБ пък залагат на опит, но житейски.

"Да изберем за председател на българския парламент най-възрастния, като това предложение беше обективирано, че той ще има заместник-председатели и формално, и със съгласието на всички парламентът ще може да взема решения", допълни Атанасова.

"Възраждане" пък пожелаха председателят да бъде неизвестна личност, която не е част от ръководството на партия.

"Няма да предизвикват реакция този "не", а първата реакцията да бъде "Този кой е"? И това е по-добре, предвид ситуацията", поясни лидерът на партията Костадин Костадинов.

Но се оказа, че сегашният техен кандидат не отговаря на предложените от изисквания.

"Оттегляме Петър Петров, с оглед на това, че той е политическа фигура, въпреки неговия юридически и професионален, той е и зам.-председател на нашата политически организация", добави Костадинов.

А Любен Дилов-син се опита да сравни падането ни под турско робство и избирането на председател на парламента. С една цел - да се намери решение.

"Под някаква форма са си избрали председател турчин и за около 500 години е бил въведен ред. Добър, лош - ред. Предложението ми на шега, а и сериозно, е да помислим ДПС да излъчи председател, или Рашидов да остане като председател", предложи Дилов.

Разбира се, от ДПС подкрепиха Йордан Цонев, който предложиха самите те. А Корнелия Нинова се скара на "Продължаваме промяна", защото поканата от Кирил Петков за открита среща между всички, създавала усещане, че в левицата нещата се случвали нелегитимно. А на срещата не се отзова никой.

По време на четвъртото гласуване единствената парламентарна група, която реши да напусне заседанието, беше тази на "Български възход".

"Бихме подкрепили кандидатура, която е една и следва да се дебатира, и гласува", заяви лидерът на партията Стефан Янев. И допълни, че разговорите за кабинет трябва да се случат на по-късен етап.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Толкова ли е трудно, направете им едно състезание с дебати и точки и който победи нали уж всички са достойни...децата могат да ходят на изпити тея не могат...ама състезаниет да е на живо в реално време, да видим дали ще е 30 часа...клоуни.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
БеГеРеалити
преди 1 година
НС в момента работи за това да изкара безопасно Бойко извън играта и да остане чист. Радев е неговият безопасен изход. Радев с отоверени ръце ще приеми властта (еднолично) за себе си, докато е обърнат и наведен на изток. Една президентска държава ще е бонус и за него и за шефа от изток.Шефа е шеф на двамата - Бойко и Радев.А да, ДПС както винаги помагат с каквото могат, и както винаги управляват решенията и резултатите. Без тях тез няма да могат да си въртят масура. Сигнализирай за неуместен коментар