Втори ден провал в избора на шеф на НС, Рашидов също затвори вратата пред депутатите

Този път до балотажа стигнаха Йордан Цонев от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП

20.10.2022 | 17:43 Редактор: Искра Ангелова

48-ото Народно събрание няма избран председател и във втория ден на първото заседание. Този път до балотажа стигнаха Йордан Цонев от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП. Цонев събра 120 гласа, като за него гласуваха групите на ГЕРБ и ДПС, а за Вигенин гласуваха 73-ма депутати от "Продължаваме промяната" и БСП.

Доайенът на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов заяви, че ще се наложи да мине още една нощ, в която депутатите да помъдреят и да намерят консенсус.

"Оттук нататък оттеглям номинацията си. Оттеглям се в името на разума и ви моля много, стойте ниско при хората, защото те бързо намразват. Пожелавам ви да ви обичат. Аз съм много обичан човек от хората. Това говори, че тези хора винаги са били близо до мен", заяви доайенът на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов.

Народните представители ръкопляскаха на крака след речта му.

А в пленарната зала след поредната почивка имаше и дебат, за който всички народни представители бяха категорични, че поне е с тон, който е подходящ и прилежен за народните избраници. На него партиите заявиха определени критерии, на които да отговаря председателят на НС.

"Да изберем за председател на българския парламент най-възрастния, като това предложение беше обективирано, че той ще има заместник-председатели и така формално или неформално българският парламент ще може да взема решения", предложи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Всяка група да помисли или да предложи един или двама кандидати от друга политическа сила", предложи на свой ред бившият премиер Кирил Петков.

Промяна имаше и от "Възраждане" - вместо Петър Петров, те предложиха Цвета Рангелова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК