БСП, "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДПС обсъждат мерки срещу икономическата криза

Нинова иска да се въведе таван на цените на газ, ток, парно и вода

17.10.2022 | 14:03 Редактор: Теодора Патронова

Два дни преди началото на 48-ото Народно събрание поредна неформална среща в парламента, като този път организатори са от БСП. Основните теми са доходите на хората, високите цени, както и бюджетът за следващата година. Според левицата именно това са най-важните теми за българското общество, а идеята за срещата е да се достигне до мерки за справянето за високата инфлация, както и с множеството кризи. 

На разговори се появиха от "Продължаваме промяната", ГЕРБ - СДС, както и ДПС. Изненадващо от "Демократична България" бяха категорични, че няма да присъстват на срещата, тъй като подобни разговори трябва да се случват след старта на Народното събрание. От "Продължаваме промяната" имат и свои идеи за мерки, които ще предложат на тази среща.

На срещата не присъстват представители на "Български възход", както и на "Възраждане".

"Желанието ни на тази среща е да постигнем минимум съгласие по най-важните и неотложни мерки, с които да дадем на хората, бизнеса и икономиката предвидимост и спокойствие. Дали ще има таван на цените на газ, ток, парно и вода. Дали ще въведем понятието енергийна бедност, за да можем да компенсиране енергийно бедните семейства. Бихме искали да обсъдим продължаването на помощта за фирмите за тока. Разбира се, макрорамката за бюджета за бюджета за следващата година", изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ще представим отново нашите политики, свързани с борбата с корупцията, подпомагане на уязвимите групи, ръст на доходите и икономиката. Това предстои да видим днес", коментира Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната".

"Няма да присъстваме на срещата на БСП, защото от точно подобен тип среща излизаме, където ясно е казано, че когато се гледа бюджетът за следващата година, най-добрият принцип е да го приема този, който ще го изпълнява. Продължаваме с предизборното говорене", подчерта лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Миналата седмица се проведоха други 3 неформални срещи. На тях бъдещите депутати решиха да не канят на откриването на 48-ото НС посланиците на Русия и Беларус, както и да не канят за видеоизявление украинския президент Володимир Зеленски в първия работен ден на депутатите. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК