Проф. Витанов: Няма как да има стабилна коалиция, решителната битка е на местните избори

Радев държи доста власт в страната чрез служебния кабинет, каза математикът от БАН

04.10.2022 | 08:28 Редактор: Тодор Петров

Трети поредни парламентарни избори, ниска избирателна активност и отново сме пред дилемата ще се състави ли кабинет.

"В България се борят две тенденции - едната е ГЕРБ, ДПС и каквито партии има на статуквото, другите са партиите на промяната. За да има стабилно правителството, едната от тези тенденции трябва да си замине, а другата да остане. Това нещо ще се реши на местните избори", коментира математикът от БАН проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин".

"Останаха 6,5 млн. мишлета. Виждаме събрани на едно място твърдите електорати на партиите, които са 30%, които гласуват. Останалите 70% са разпръснати във фазовото пространство. Как се управлява такова нещо - много трудно. Най-устойчивият вариант е служебното правителство, то е отместената тенджера. Ако тръгне да се образува редовно правителство, означава да сложите тенджерата на котлона, който е много силен. В тенджерата не може да има коалиция от една или две партии, а от поне 3. С 3 съставки в манджата пак няма да стане, защото интересите са различни", каза още той. 

Според математика от БАН при четворна коалиция отиваме в сферата на фантастика, тъй като в България четворните коалиции не работят.

По думите му ДПС и "Възраждане" трудно ще влязат директно в правителство, а единственият начин е да се направи кабинет с мандата на ГЕРБ. По-вероятно е нещо да се направи с третия мандат, а не с втория на "Продължаваме промяната", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

"Радев държи доста власт в страната чрез служебното правителство. Държава много трудно се управлява с по-малко от 135 депутати. Не виждам как ще се събере такава коалиция. Нещата отиват на служебно правителство и нови избори. Решителната битка ще бъде на местните избори", подчерта проф. Витанов.

За финал той посочи, че Ковид-19 се активизира и броят на новите случаи расте. Според него ще ни връхлети Ковид вълна.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
мафия
преди 4 месеца
Резултатите от изборите показват, че народът ни е МЪДЪР! Той не дава властта на нито една от партиите, защото всички са крадливи! Партиите са се изродили в организирани престъпни групи с цел присвояване на обществени и европейски средства! Сигнализирай за неуместен коментар