Петков и Василев: ГЕРБ да направят коалиция с ДПС и да управляват

България трябва да тръгне по съвсем различен път, убедени са от "Продължаваме промяната"

02.10.2022 | 22:43 Редактор: Искра Ангелова
Петков и Василев: ГЕРБ да направят коалиция с ДПС и да управляват

"Искам да благодаря на всички избиратели, които гласуваха за "Продължаваме промяната", както и на всички хора, които гласуваха. Тези хора подкрепиха демокрацията в България. А хората, които подкрепиха "Продължаваме промяната", подкрепиха дългия път, който заедно ще извървим, докато успеем да променим България. Това, което се случи днес, показва, че огромен брой продължават да вярват, както ние вярваме, че България може да бъде по-успешна и да не бъде изяждана от корупция", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред медиите.

Той обеща, че от партията ще продължат да следват политиката си по същия начин.

"Искаме да уважим избора на хората и това, че ГЕРБ е първа политическа сила, означава, че носят огромна отговорност. Преди само 8 месеца с 68 депутата сформирахме правителство, въпреки че беше много трудна коалиция. Сега е техният ред да направят коалиция. Ние обещахме на нашите избиратели много ясно, че коалиция с ДПС и ГЕРБ няма да бъде направена от "Продължаваме промяната", и ще си изпълним обещанието", категоричен бе Петков.

"Ние ясно заявяваме, че сме загубили изборите с 3%, както пък на миналите избори спечелихме с 3%. Това дава ясен мандат на ГЕРБ и ДПС да направят коалиция и да управляват страната. Ние искаме България, която е европейска държава с бюджет, който ще продължава да увеличава пенсиите и минималната работна заплата, и който не позволява пари да се харчат непрозрачно към конкретни фирми", коментира бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев.

Той предупреди, че ни очаква нелека зима.

"Искам да пожелая успех на ГЕРБ в сформирането на правителство, защото техният успех е успех на всички българи. Ако ние нямаме стабилно правителство - всички българи ще страдаме. Ние сме дълбоко несъгласни с начина, по който те са управлявали страната, но българските граждани се произнесоха", подчерта Василев.

Според Кирил Петков коалиция с ГЕРБ ще накърни принципите на партията им.

Двамата са категорични, че не е трябвало да се коалират с "Демократична България", за да се явят на избори.

"Ние вярваме, че България трябва да тръгне по съвсем различен път. Това стана ясно на всички гласоподаватели по време на кампанията", добави Асен Василев.

А бившият премиер припомни колко трудно им беше сформирането на четворна коалиция: "Направихме го, защото осъзнавахме тежестта на отговорността. Сега също имаме отговорност - опозиция, която да следи всеки лев на данъкоплатеца. Този път в България има политици, които си държат на думата и ще се борят за българския народ."

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК