Д-р Брънзалов: Над 55% от българските лекари е приложена вербална агресия от пациенти

Създадена е гореща телефонна линия, на която могат да се обаждат медицински лица, срещу които е приложено насилие

27.09.2022 | 21:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Служители на РЗИ излязоха на протест, ще бъдат ли увеличени възнагражденията им?

"Категорично подкрепяме колегите лекари, както и другите служители в системата на РЗИ, че техните искания за заплати са справедливи. Ние не желаем да имаме никакви партньори, които са в такива огромни финансови затруднения в личен план", заяви зам.-председател на БЛС - д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че днес Министър Меджидиев споменал сума в порядъка на 4 млн. лв., която, пренесена на населението, означава около 80 ст. на български гражданин, равняваща се на половин трамваен билет.

"Техните заплати са изцяло финансирани от бюджета на Министерството на здравеопазването и съм убеден, че министър Меджидиев ще направи всичко този проблем да бъде решен. В БЛС много отдавна е поставен този въпрос. Многократно сме представяли нашите варианти. Проучван е опитът от много европейски страни. Никой не пожела да удари по масите и да въведе това. Ние настояваме да има това остойностяване, лекарският труд е високо квалифициран", твърди Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Предстоящите избори

"Фактът, че максимум 30% от българското население излиза да гласува, мен ме ужасява. Това означава, че 2/3 от българите с право на глас вече са си изчерпали енергията в този избирателен процес. Те не виждат за какво да отидат до урната, предпочитат да отидат за гъби. Това е много жалко, означава разпадаща се нация. Трябва да се стегнем и аз се надявам много скоро да се намерят държавници. Държавата е в тотална криза. Няма бримка в обществото, която да не страда в момента", смята гостът.

Агресията срещу лекарите

"Никой няма от държавата да купи на който и да е лекар паник бутон. На вербална агресия са попаднали статистически 55% от българските лекари и специалисти по здравна грижа. Следващата професия, която е най-близка до нас, е 17%. На физическа саморазправа отношението е същото, само че процентите са различни. Това е ужасяващо. Чудим се после какво получаваме, като тръгнем на доктор", възмутен е Брънзалов.

Той коментира, че БЛС е влязло в контакт с прокуратурата и Министерството на здравеопазването и е създадена гореща телефонна линия, на която могат да се обаждат медицински лица, срещу които е приложено някакъв вид насилие. Това е дало ефект, но явленията все още продължават, макар и по-рядко.

Електронните рецепти

"Никъде в Европа няма модел, с изключение на Естония, където рецептата е само електронна, навсякъде има свобода. В българското здравеопазване отдавна е въведен обменът на електронни документи, те не се изразяват само в електронни рецепти. Рецептата на тези пациенти, които получават по здравна каса, от месеци наред е електронна. След време се въведоха други електронни документи, почти всичко ще стане електронизирано", посочи гостът.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК