Българин помага на бягащи от войната украинци с увреден слух

Има едно пренебрежение към украинците, усеща се неприемане, сподели Кирил Славов

18.05.2022 | 19:33 Редактор: Ваня Кузманова

Кирил Славов е с увреден слух, но това не му пречи да протегне ръка в помощ на украинци, бягащи от войната, които са в същата ситуация. 

Вече три поколения от семейството на Кирил са с увреден слух. Израства в Швеция, което му помага да комуникира с хора в неговото положение от различни култури.

"Тъй като родителите ми са българи, взехме решение да се върнем в България. Видяхме, че тук е различно, няма достъп за глухи хора и поради тази причина реших да се занимавам с това какво трябва да се промени в страната ни", посочи Славов. 

Така вече 6 години е част от екипа на фондация "Заслушай се" и се опитва да помага на своята общност. След войната в Украйна в страната ни идват близо 200 украински бежанци с увреден слух. Без колебание Кирил започва да им помага. 

"Има едно пренебрежение към украинците, че са бежанци, различни са като манталитет, култура. Усеща се това неприемане. Още по-сложна е ситуацията, когато става въпрос за хора с увреден слух. Повечето искат да започнат работа, но в същото време има страх от потенциалните работодатели", заяви Кирил.  

Най-силно го докосва историята на семейство Озерови. Те напускат своя роден град Суми и идват в България с осемте си деца. 

"Още в началото на войната казах на своя съпруг да тръгваме към България. Той не вярваше, че положението е сериозно. Накрая се решихме и предприехме пътуването. Ние двамата със 7 от децата ни се качихме в колата, а най-голямата ни дъщеря с приятеля си тръгна с влак към България. Докато пътувахме, бяхме свидетели на разрушени домове, срещахме танкове. Беше страшно", разказа Полина Озерова. 

Пет от децата им вече са записани в училището за хора с увреден слух в София.  "Имаме си вече нови приятели. Харесва ни в училището", споделиха децата. 

Приспособяването е трудно, но искат да останат тук.

"В момента сме временно настанени тук, но реално имаме нужда от дом, в който да живеем занапред с голямото си семейство", каза Олександър Озер. 

В очите им Кирил вижда радост от това, че срещу тях стои човек в тяхното положение. А мечтата му е всички хора с увреждания да се чувстват равноправни. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


1
0 rate up comment rate down comment 2
Солидарност до смърт
преди 1 година
Сега за благодарност ще излязат на няколко протеста за предоставяне на оръжие, ще въвлекът България във войната и скоро домът на този Българин ще бъде руина. Сигнализирай за неуместен коментар