Прегръдката не струва нищо, а е безценна - български семейства се сприятеляват с украински

Фондация "За доброто" организира кампанията "Прегърни семейство"

09.05.2022 | 18:09 Редактор: Ваня Кузманова

Български семейства подават ръка на украински. Целта на инициативата е те да могат да се подкрепят в нужда.

Прегръдката, това е целувката на сърцето! Така я е описал авторът на "Мечо Пух" Алън Милън преди век. Днес тези думи са по-актуални от всякога, особено за хиляди семейства, бягащи от войната в Украйна. Актьорът Алек Алексиев е с украински корени. Пътува многократно до района на войната и с очите си вижда последните прегръдки на мъже със съпругите и децата им. 

За това и с радост се включва в инициативата. 

"Преди една седмица някъде си дадох отговор, какво е Украйна за мен. За мен Украйна е прегръдка. Всеки път ние сме свидетели на прегръдки. Прегръдка за раздяла, най-често! Но напоследък ставаме свидетели и на прегръдки за "Здравей, отново", актьорът Алек Алексиев.  

Писателят Захари Карабашлиев също е сред прегърналите идеята на фондация "За доброто". 

"Първият път, когато се видяхме с това семейство и децата играха цял ден! То беше едно слънчево, едно прекрасно време, точно по Цветница. И Аня, жената казва, имах чувството цял ден, че това беше Раят. Осъзнаваш, какво богатство е мирът", посочи писателят Захари Карабашлиев.  

Историята на бесарабските българи Дияна, Валерия и брат ѝ Владислав, които бягат от одеското село "Главан", е една от най-разтърсващите. Корените им са от българско село със същото име в област Хасково. 

"Когато видях табелата "Главан" започнах веднага да плача, не мога да повярвам, че съм на моята родна земя, от която преди 200 години са тръгнали моите прадеди. Когато преживяваш такава тежка ситуация е важно да усетиш разбиране. Дори една дума "Как си" помага да ти даде една усмивка и ти дава сили", каза Валерия. 

Съдбата ги среща с Кремена от фондация "За доброто", която също е израснала недалеч от българското село Главан. 

"Всъщност се оказва, че техния род произхожда от едно село "Главан", което е много близо до моя роден град и по време на великденските празници отидохме до "Главан". Намерихме една книга, която е писана може би преди 30 години и всъщност намерихме и рода им в тази книга", посочи председателят фондация "За доброто" Кремена Кунчева. 

А връзката им с България винаги е била много силна и момичетата си представят своето бъдеще тук. 

"Следващата година искам да бъда тук в България. Искам някак си да се развивам. Изучаваме сега графичен дизайн и много ни хареса", каза Дияна.  

Най-младият доброволец в кампанията "Прегърнато семейство" е осемгодишната Лора. Тя е изработила специални брошки за новите си приятели. 

"Имам много приятели, забавляваме се и също така помагам на много хора и много обичам да го правя", посочи Лора.

Защото в трудни времена една прегръдка и една протегната ръка сплотяват и имат силата да променят съдби. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК