Красимир Симонски: Машините гарантират честен вот на избирателите

Равносметката на ДАЕУ в "Брюксел 1"

18.07.2021 | 16:45 Редактор: Жаклина Иванова

"Имаме 2,7 млн. гласоподаватели с машини, а на предните избори - 79 000. Всички те гласуваха с машини от един тип, с един и същ софтуер и няма невалидна бюлетина. По-добри отзиви за машинния вот от това няма," катеригочен беше в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR Красимир Симонски, председател на Държавната агенция по електронно управление.

"Постигна се увереност в цялото общество, че машините гарантират честен вот на избирателите. Видя се, че няма невалидни бюлетини. Машините спестиха доста време. Аз за първи път видях усмихнати членове на СИК, които казаха, че няма проблеми", обобщи председателят  на ДАЕУ.

"Разбира се, ние минахме през един доста сложен процес, за да стигнем до тази увереност и до последния момент, честно да си кажем, тръпката дали нещата ще се получат, стоеше. Така е винаги с машини, така е с всеки един компютър," казва Симонски.

На въпрос на водещата Милена Милотинова какви гаранции са заложили срещу манипулации на вота, Симонски отговори:

"Бяхме доста креативни в създаването на възможните сценарии, които могат да се случат с една машина. В нашия списък съществуват 26 възможни сценария, а по време на тестването им се появиха и още, и ние сме проверявали всеки един от тях. Това е по отношение на функционалните проверки на машината - дали тя ще се държи така, както се очаква от нея. Представяме си я като черна кутия и почваме по съответните сценарии, и виждаме какво излиза на изхода, дали това е поведението, което се очаква от тази машина. След това на база на това, което проверихме в тези сценарии, направихме изпитване на самия софтуер, при което използвахме автоматичен софтуер, за да проверим изходния код за уязвимост и там, където имаше някакви съмнения, се премина към инспекция на самия код. Стигнахме до доста сериозни въпроси, трябваше да дойдат самите автори на софтуера от чужбина, за да ни отговорят на тези въпроси и за наше удовлетворение, отговорите бяха задоволителни. След което в наша среда, на наши компютри, този изходен код беше компилиран и беше направен вече изпълним код, но в наша среда, под наш контрол, с наши машини. Вече създадения код, ние му снехме т.н. пръстов отпечатък, тази дума, която стана много популярна - хеш кода. Това е един код, който по един единствен начин идентифицира софтуера, в смисъл, ако се промени нещо съвсем мъничко, този код се променя, този код може да се провери по всяко време. Този код се проверява при стартирането на машините от самите машини. Този хеш код, който се състои от букви и цифри, той беше публично оповестен на нашата страница, след това той беше в нашето решение, което е също публично. ЦИК го публикува също, така че едва ли не всеки избирател има възможността да провери дали той съвпада с този, който ние сме генерирали. Така запечатаният код беше даден на Сиела, съответно да го инсталира на всяка една от машините и съвпадението на този код е гаранция, че откакто ние сме генерирали този код до момента, софтуерът не е манипулиран. И след изборите на 4 април, със 720 хил души, гласували със същия софтуер, това беше най-добрата гаранция, но въпреки това, на последните избори тръпката, очакването дали всичко ще мине както трябва, ни държа до последно," заяви Симонски.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
inocos
преди 2 години
Три дни трябваха за да докарат ИТН над ГЕРБ. Прави са били германците като го забраниха. Сигнализирай за неуместен коментар