Димитров, ЦИК: Бяха изработени най-малко удобните за ГЕРБ изборни правила

Според него това е било постигнато както с машините за гласуване, така и с аналоговите действия на МВР

15.07.2021 | 11:57 Редактор: Здравко Черкезов
Димитров, ЦИК: Бяха изработени най-малко удобните за ГЕРБ изборни правила

В предишния, кратко просъществувал парламент, емоционален и на границата на истерията, бяха изработени изборни правила, които "да бъдат най-малко удобни за ГЕРБ", каза в интервю за БНР Димитър Димитров от Централната избирателна комисия.

Според него това е било постигнато както с машините за гласуване, "така и с аналоговите действия на вътрешния министър"

Това е различен цивилизационен модел. Някои избиратели бяха и умишлено плашени, изтъкна той, визирайки действия на МВР, които определи като откровен и открит натиск за негласуване.

"Те така и отговориха – не гласуваха", посочи Димитров.

Освен летния сезон, той открои и отсъствието на пълноценен район "Чужбина" като една от предпоставките за по-ниската избирателна активност зад граница.

"Бяха създадени технически условия – машините, за масово гласуване, но нямаше такава нагласа сред избирателите", обобщи той.

Според Димитров един от изводите от резултатите в чужбина е, че не е достатъчно само да се създадат условия, но трябва да се отправят и послания, както и да се предложат решения, които да събудят избирателите да подкрепят една или друга кауза.

Проблемът в изборната нощ с протоколите от чужбина е организационен и административен – в много кратък период от приблизително 9 вечерта българско време до 1 след полунощ трябва да се обработят огромно количество протоколи, поясни Димитър Димитров.

Секциите в чужбина бяха много повече от тези на предишния вот, припомни той и уточни, че всеки документ, който идва от такава секция, било то разписка или протокол, трябва да се обработи от поне двама членове на ЦИК.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Илиев
преди 2 години
До кога амортизирани,слънчасали мозъци,ще заемат важни за държавата ни длъжности?Дядо Димитре,ползвай си голямата пенсия докато можеш,вместо да вкарваш клин в българското общество.От километри си личи,старателното ти подмазване на пожарникаря,който вече е г-н никой! Сигнализирай за неуместен коментар