ГЕРБ за казуса с депутатското място на Борисов: Поредната глупост на ЦИК

Одобриха заявлението, защото в противен случай би се засегнал и техен човек, смятат от партията

15.07.2021 | 09:47 Редактор: Тодор Петров

ЦИК на два пъти заседава заради заявлението на лидера на ГЕРБ да не бъде депутат от 46-ото Народно събрание. Той спечели мандати като водач на листата на партията си в София и Пловдив. 

Централната избирателна комисия прие заявлението му за отказ от депутатско място след драматично заседание, продължило до късно през нощта в сряда, което първоначално приключи с отказ.

След това обаче последва второ спешно заседание на ЦИК, на което беше решено, че все пак Борисов и Илко Стоянов, положил вчера клетва като кмет на Благоевград, няма да са депутати.

"Поредна глупост на ЦИК. Първо гласуват да не уважат на Борисов искането, а след това си сменят цялото решение на 180 градуса. Работата е там да спазват закона, изборните процедури, а не да се изявяват като народни трибуни. Не знаем какви са техните вътрешни драми, ако имат някакви проблеми помежду си, да си ги решат", коментира Тома Биков на пресконференция на ГЕРБ.

"Централната избирателна комисия е одобрила заявлението на Бойко Борисов да не бъде обявен за депутат, защото в противен случай би се засегнал и техен човек", визирайки кмета на Благоевград, избран и за народен представител", посочи Цветомир Паунов от ГЕРБ.

"Основната задача на ЦИК, освен да организира и проведе избори, е да се ръководи от законите. Но намесването на силните политически елементи в нейната работа явно се диктуват от някои други. С Борисов - ЦИК в стремежа си да "изчегърта" и да покаже своята сила, предприема и конкретни действия, които са базирани на друга основа", смята той.

До неделя ЦИК трябва да обяви пълния списък с имената на новите 240 народни представители

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК