Гневни членове на СИК в чужбина: ЦИК просто изчезна от хоризонта, ритуално унижение

Бременни жени и възрастни хора са чакали часове наред указания от ЦИК

12.07.2021 | 19:08 Редактор: Десислава Атанасова

Гласовете на българите в чужбина се оказаха най-важните в решаването на резултатите на тези парламентарни избори. 

Вотът в чужбина протече без напрежение за гласоподавателите, но не и за членовете на избирателните комисии. Доброволците са били принудени да останат в секциите до ранните часове на днешния ден, въпреки че са обработили гласовете и са изпратили изборните протоколи до ЦИК още вчера - малко след края на изборния ден.

"ЦИК просто изчезна от хоризонта. Един изборен ден, който е приключил в 21:30 ч.. Когато трябва да си на работа, ти продължаваш да окупираш хотел, чийто контракт е изтекъл преди часове", разказва Мария Спирова.

Бременни жени и възрастни хора са чакали часове наред указания от Централната избирателна комисия. Такава е била ситуацията в много от секциите във Великобритания, разказва Мария Спирова, която е член на комисия в Оксфорд.

"В каквото и здраве да си, това е абсолютно недопустимо. Това е ритуално унижение за хора, които са хвърлили всичко, за да има избори", споделя тя.

Недоволни от организацията са и доброволците във Франция и Германия. Мирослав Тодоров, който е бил в комисия в Мюнхен, разказва, че са правени многократни опити да се свържат с ЦИК, но без успех. 

"В 21:34 ч. местно време, след като затворихме секцията, изпратихме протокола на ЦИК и бяхме в очакване на одобрение, че може да се разпуснем. Това потвърждение дойде в малките часове на днешния ден – потвърждението дойде в 10:30 днес. Ние подавахме сигнали, че трябва в 6 часа да освободим изборното помещение, което е хотел", посочи Мирослав Тодоров, който е член на избирателна комисия Мюнхен 3. 

Гневът на доброволците е провокирала и липсата на ясни методически указания за работа на комисиите, чиито членове не са преминали задължителното обучение. 

За Bulgaria ON AIR от ЦИК коментираха, че забавянето на обработката на протоколите от чужбина, се дължи на рекордния брой секции, които бяха разкрити.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК