Вотът в чужбина: Машинното гласуване премина бързо и безпроблемно

В Никити са поискани допълнителни бюлетини

11.07.2021 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Без опашки и напрежение преминава изборният ден във Великобритания и Германия. Няма данни и за сериозни проблеми с машините.

За разлика от 4 април - сега изборите във Великобритания започнаха без дълги опашки. В 46 от общо 135-те секции вотът е машинен. Даниела Митева пуска своя глас в лондонския квартал Кройдън. 

Споделя, че устройството е улеснило процеса за нея и се надява вотът да доведе до съставянето на правителство.

Такава е картината и в секциите в други райони на британската столица – Сътън и Уимбълдън. Желаещите да пуснат своя вот отново са много, но няма напрежение.

"Цялата нещо ми отне около една минута. Машинното гласуване е изключително лесно, не е объркващо", коментира Мариела.

"Много бързо и спорно се работи с машините. От 2013 година участвам в СИК във Великобритания и за първи път имаме спокойствие", сподели координаторът от мрежата на изборните доброволци в Лондон Добромир Трифонов.

Плавен старт на вота и в Германия. Там сънародниците ни могат да упражнят правото си на глас в 116 секции. В 56 от тях гласуването е с машина. Въпреки големият им брой, заявилите гласуване са по-малко от тези на редовните избори през април. Интерес обаче не липсва. 

В Гърция обаче се стигна до дълги опашки. Причината - голяма част от сънародниците ни избраха южната ни съседка за своята почивка. В Никити са поискани допълнителни бюлетини заради големия брой желаещи да упражнят правото си на глас.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК