Всичко, което научихме от пресконференцията на "Има такъв народ" (ОБЗОР)

Новият проектокабинет отново ще бъде представен без консултации с останалите партии

16.07.2021 | 17:38 Редактор: Здравко Черкезов

"Има такъв народ" (ИТН) скоро ще представи новия си проектокабинет, но не стана ясно кой ще е номинираният за нов премиер. Партията отново няма да влиза в предварителни разговори с други партии, но очаква подкрепа в пленарната зала от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

"Имахме неформална среща с Мая Манолова не за договорки, а за среща между парламентарните групи за общи политики... За мен е учудващо, че за "Демократична България" ние сме по-голям враг от ГЕРБ. Не знам защо е така... Не желаем гласовете на ГЕРБ и на ДПС", заяви зам.-председателят  на ИТН Тошко Йорданов. 

След два часа отговори на въпроси не стана ясно кой ще бъде номиниран за премиер и кои ще са новите имена в министерския състав, но се заговори за нов предсрочен вот

"Ако не бъде подкрепен, по-логично е да има предсрочни избори", каза още зам.-председателят на ИТН.

Отговорността за подкрепата ще е на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Без бъдеще пък оставал реформаторски и модерен кабинет. Така видя оттеглянето на номинацията му самият Николай Василев и коментира част от нападките към него в последните дни. 

"Показаха, че може би съм равно отдалечен от всички... Не се разграничавам от това си минало, а се гордея, че съм бил част от поколението държавници, което вкара България в НАТО и ЕС", увери Василев.

Обиден е обаче, че са го свързват с ДПС и го определят като кадър на Тройната коалиция

"Бил съм част от нея не, защото съм ляв или имам нещо общо с ДПС, а защото нямаше каква друга коалиция да гарантира влизането на България в ЕС. Също така съм единственият човек в България, който навремето е уволнил Делян Пеевски", припомни той.

Василев имал готовност като премиер да отстоява ценностите на страната. Подготвил и пакет с икономически мерки и реформи. 

"Намаляване на данъците – данък печалба от 10 на 9%; данък върху доходите на физически лица от 10 на 9%; данък върху доходите от банкови лихви от 8 на 0%; намаляване на ДДС – единна ставка за всички сектори от 20 на 18%, но ДДС за международен туризъм само 5%", изброи кандидат-премиерът

Освен Николай Василев от проектокабинета на "Има такъв народ" сама реши да се оттегли и номинираната за министър на културата Станислава Армутлиева.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 2 години
*** номер 1 трябва да предложи достойни смешници. Сигнализирай за неуместен коментар