Политиката не е игра или шоу - ще започне ли Трифонов да разсъждава като политик?

Втората политическа сила – ГЕРБ, няма да подкрепи кабинета на "Има такъв народ", обяви Бойко Борисов

14.07.2021 | 18:46 Редактор: Жаклина Иванова

При 100% обработени протоколи от Централната избирателна комисия обявиха, че първото място на предсрочните парламентарни избори е за "Има такъв народ". Партията на Трифонов получава доверието на 24% от избирателите.  

Победителят след изборите е ясен, неясно остава дали той ще успее да управлява. Втората политическа сила – ГЕРБ, няма да подкрепи кабинета на "Има такъв народ", обяви Бойко Борисов. Подкрепа отказа и БСП.

Според социолога Първан Симеонов липсата на диалог е проблем. Затова било крайно време шоуменът Слави Трифонов да започне да разсъждава като политик.

"Трифонов се вкарва в тежка ситуация. И то с един привидно хитър ход. Силен хитър ход, само че ход като от книга-игра. Това е убеждението, че политиката е игра и в тази игра едни опитни сценаристите могат да се оправят, ама не е така. Политиката не е мениджмънт. Политиката е компромис до компромис", уточни още той.

Със или без кабинет, Слави Трифонов е в печеливша позиция, категоричен е социологът Юрий Павлов.

"Той използва един ход, който може да се окаже много успешен. Каквото и да изберат, не е добро, защото подкрепата за такъв кабинет, дадена безусловно ще им донесе негативи пред техните избиратели. Но вероятно отказът да го подкрепят ще им донесе още повече негативи", заяви Павлов.

Големият въпрос обаче остава – как ще гласува пленарната зала при представянето на кабинета на ИТН.

"Тези математики стоят на дневен ред - въпросът е, ако ГЕРБ го подкрепят, ако ДПС го подкрепят - какво ще направи - ще откаже ли подкрепата?! Народът тези неща ги разпознава. Ако с някаква математика мине правителството, то ще се разпознае", добави Симеонов.

Най-неблагоприятният сценарий, според анализаторите, е да се тръгне към нови парламентарни избори - трети в рамките на една година.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години