Доц. Великов: Смел ход на Трифонов, но не става само с езици и дипломи

Основната тежест ще падне върху Василев и Дацов, смята председателят на 39-ото НС

13.07.2021 | 08:33 Редактор: Тодор Петров

Слави Трифонов предложи експертен проектокабинет и се надява на подкрепа от другите парламентарно представени парии. Нови и стари лица се преплитат сред избраниците на лидера на "Има такъв народ".

"Много смел ход на Слави. Ако не го подкрепят групите на протеста, вината ще е в тях (в ИТН - бел. ред.) С радост установих, че има хора от НДСВ навремето, които се доказаха през годините - Ники Василев, Любо Дацов, Ради Найденов. Не са спрели да се занимават с това, с което евентуално ще се занимават в това правителство. Те са положителната страна. Василев излезе от активната политика като министъра с най-дълъг стаж от НДСВ", коментира председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов пред Bulgaria ON AIR.

Без коалиции шансът на един такъв кабинет е 50:50, смята той.

"Симпатични млади жени с много езици и познания. Те просто нямат опит, не познават системата - примерно на здравеопазването. Виждам тежка задача на Василев и Дацов да ги учат как се управлява. Не е достатъчно да имаш добро образование и да знаеш езици", подчерта доц. Великов в студиото на "България сутрин".

Той призна, че е изненадан от факта, че липсва проектопредложение за Министерство на околната среда и водите. 

"Може би временно няма и съставянето на този проект за кабинет е станало малко по-бързо. Може би са избързали, защото е трябвало в 11:00 часа Трифонов да тропне по масата и да каже: Аз съм капитан, строявайте се в 5 редици, вървим напред", посочи доц. Великов.

"Времето на НДСВ и на Царя беше успешно за България. Целият ни мандат беше успешен, допринесохме най-много за влизането ни в НАТО и ЕС. Бизнесът се чувстваше освободен от всякакви окови, развиваше се добре страната. Ники Василев имаше принос даже и в управлението на Тройната коалиция. Единствен успя да намали администрацията", каза още доц. Великов

Той очаква предложеният от ИТН кабинет да получи подкрепа от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Но отбеляза, че ще липсват десетина депутати за мнозинство.

"Може би БСП. Те отдавна се възприемат като партия на протеста и опозицията. Те биха желали да водят преговори за политики. Едва ли някой би се противопоставил на това да има повече детски градини или дори да се излети в Космоса, макар да е леко екстравагантна идея", допусна председателят на 39-ото НС.

По думите му повечето идеи на Слави Трифонов са реализируеми, но въпросите са на каква цена и това ли е нещото, от което страната ни се нуждае.

"Съдебната реформа очевидно в много малка степен беше засегната. Да не поставиш сред приоритетите повишаване на доходите и пенсиите на хората, струва ми се, че е пропуск. Сигурно ще се подобри, ще изчакаме", коментира още доц. Великов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 месеца
Ще видим каква ще е цената Сигнализирай за неуместен коментар