Кой как прие проектокабинета на Слави Трифонов?

ГЕРБ биха предложи правителство, ако получат мандат

12.07.2021 | 18:54 Редактор: Елеонора Танева

Реакциите след заявката за управление на ИТН не закъсняха. На брифинг от ГЕРБ коментираха кабинета на "Има такъв народ", анонсиран часове след парламентарните избори. 

"Като видях Ники Василев днес, и го помня още бях дете... Останах с впечатлението, че ще отиваме на конкурс по полиглотство", заяви Борисов.

От ГЕРБ видяха манипулации на вота в чужбина и сговор между президента, служебния кабинет и партията на Слави Трифонов. 

"Бойко Рашков направи параван на "Има такъв народ". Това е играта на Румен Радев. Да остане служебното правителство. И те затова се държат сякаш ще векуват", коментира Борисов.

Неговата партия няма да подкрепи кабинета на Трифонов, въпреки че имат сходни политики. Освен една - за НАСА.

Проектоправителството на Слави Трифонов коментираха и от "Изправи се! Мутри, вън!"

"Идеята да управлявам сам не ми се връзва с демокрацията. Еднолично управление - колко да се връзва с демокрацията? Това е вариант, в който това е един горещ картоф, който всички трябва да изядете или да се изгорите?", изрази личната си позиция Николай Хаджигенов. 

Другата протестна формация – "Демократична България", не пожела да коментира проектокабинета на "Има такъв народ" и отказа им от коалиция. В изборната нощ обаче лидерът на партията Христо Иванов заяви, че вотът на избирателя е бил в подкрепа на десните формации.

"Този резултат показва много сериозен потенциал. Не казвам, че той ни удовлетворява, казвам, че има надграждане, защото показва ясно, че българският политически живот може да се появи в център-дясното", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Още след първите резултати в изборната нощ от БСП изразиха готовност да подкрепят управление на "Има такъв народ", но под условие. 

"Следващият парламент е с много ниска легитимност. Няма сериозна промяна от миналите избори. Дори и да има леки размествания, не се състоя протестната вълна и отново се стигна до изходна точка. Т. нар. партии на протеста нямат необходимото мнозинство", заяви Корнелия Нинова.

Условия за подкрепа поставиха и от ДПС.

"Промяната стани да седна не е промяна на ГЕРБ. Държавният апарат не трябва да е подчинен и да е в услуга на тези, които днес са на власт и да е бухалка срещу партийни опоненти", каза председател на ДПС Мустафа Карадайъ.

Борисов заяви, че ако получи мандат отново ще предложи кабинет с премиер Даниел Митов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК