Николай Василев vs. Бойко Борисов - пълната противоположност?

Изпълни ли Слави Трифонов обещанието си за премиер, който да е противоположност на Борисов

12.07.2021 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева

Въпросът кой ще бъде премиер, ако мандатът за кабинет бъде връчен на ИТН не получи отговор през цялата предизборна кампания. Единственият журналистически въпрос към Слави Трифонов по темата зададохме от Новините ON AIR. Тогава Трифонов отговори, че предложението ще бъде противоположност на Борисов.

"Представи си човек, който няма нищо общо с Бойко Борисов, е това е тя. Представи си човек, който говори езици, който е завършил университет, човек, който има такова образование, човек, който има такъв вид опит и от който няма да са срамува, когато застане до лидерите на ЕС", каза преди изборите лидерът на ИТН Слави Трифонов.

И така, пълната противоположност на Бойко Борисов според Трифонов се оказа Николай Василев. Работил като банкер, директор и данъчен консултант на различни чуждестранни компании. През 2001 е сред авторите на програмата на НДСВ. Тогава става вицепремиер и министър на икономиката в кабинета на Симеон Сакскобургготски. През 2003 г. е сменен, заради приватизацията на "Булгартабак", но е сложен за вицепремиер и министър на транспорта. От 2005 до 2009 г. е министър на държавната администрация. През последните години определя страната ни като държава с лош имидж.

"България не я искат нито в Шенген, нито в еврозоната засега, защото е символ на най-лошите неща в ЕС. Ние сме винаги най-бедната, най-корумпираната и най-всякаквата държава в ЕС", каза преди време Николай Василев.

Той не пести критики и за експремиера Борисов. 

"В рамките на една и съща година няколко пъти променя посоката на платната, включително и миналата година, ако си спомняте февруари 2020 премиерът каза "Сега няма да влизаме в чакалнята", даде пример предложеният за министър-председател от ИТН.

Роденият във Варна финансист завършва икономическия университет в Будапеща и Щатския университет на Ню Йорк. Има магистърска степен от два университета - в САЩ и Япония. За персонална номинация на Василев се счита Мария Бойчинова, предложена за министър на финансите. От света на парите идва и Михаела Лашова. 

"На този етап не коментирам нищо в конкретика, не е ясно как ще се развият нещата, тъй че ще ви поканим, щом имаме яснота", лаконично заяви Лашова.

Лаконични бяха и кандидатът за ръководител на спортното министерство Радостин Василев и номинираната за министър на културата Станислава Армутлиева.

Първата възможност президентът да връчи мандат на спечелилата изборите политическа сила е в края на следващата седмица.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Асан
преди 2 години
Малкия Мук е дърт крадец като Тиквата Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Дано да е така...макар, че алчността човешка няма граници. Сигнализирай за неуместен коментар