България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще лети ли България в Космоса? Всяка инвестиция там се връща тройно на Земята

Диана Русинова приветства отварянето на България към космическото пространство

13.07.2021 | 08:08 Редактор: Здравко Черкезов

Слави Трифонов иска да види България като част от Европейската космическа агенция (ESA). Това заяви самият той вчера при обявяването на приоритети на проектокабинета си.

Мираж ли е това за страната ни, защо до момента не сме част от Европейската космическа агенция и какви биха били ползите за страната ни? 

"Хубаво е хората да разберат добавената стойност от Космоса, която получаваме. Много малко хора се замислят, че ние на практика ежедневно използваме космически технологии в бита си", заяви председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова в студиото на "България сутрин". 

Тя изтъкна множество примери за космически технологии "с добавена стойност", включително и наблюдение в реално време на пътната обстановка у нас с цел превенция на произшествия. 

"За да се върнем обратно в играта с Космоса, трябва да проведем задълбочен политика и да потърсим отговор на това какво можем да получим от Космоса като добавена стойност. Не е тайна, че всяка една инвестиция в Космоса се връща по три на Земята в различни технологии", изтъкна председателят на Европейския център за транспортни политики пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса защо не сме страна членка на ESA, Русинова обясни, че членският внос е никак малък и че е по-важно какви ще са космическите ни политики.

"Ние сме буквално на крачка от това да ни приемат за член, но какви ще са политиките и проектите, които ние ще предложим на ESA? Само да плащаме една вноска без да имаме конкретен проект и конкретна възможност тя да ни донесе добавена стойност, просто ще си плащаме една вноска", посочи тя.

Русинова приветства решението да Трифонов да се обърне към Космоса и според нея България има възможност да стане първата страна с космическа система за пътна транспортна.

"За да управляваме пътната безопасност, трябва да имаме достатъчно данни за причините", отбеляза тя.

Европейският център за транспортни политики е патенто-носител на системата, която на базата на сателитни снимки в реално време да предава информация за пътната обстановка у нас.

"Гражданите заслужават да не загиват по пътищата", категорична е Русинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК