Кой стои зад Слави Трифонов и кой определя ходовете му?

Зад него прозират хора от НДСВ и от Тройната коалиция, смятат проф. Антоанета Христова и Христо Панчугов

12.07.2021 | 21:45 Редактор: Елеонора Танева

Поведението на Слави Трифонов се диктува и зависи от други хора и фактори. Около това мнение се обединиха политическият психолог Антоанета Христова и политологът Христо Панчугов в студиото на "Денят ON AIR".

Проф. Христова подчерта, че днешното изявление на Слави Трифонов показва набързо събрани политики.

"В тях личи кои са хората около него - има нещо от Андрей Райчев, таблетите идват като идея от Бареков навремето, Космосът е от Соломон Паси. Виждаме коя експертиза има влияние върху кабинета и приоритетите. Очевидно там има участие на НДСВ и ДПС", заяви Антоанета Христова. 

Тя отбеляза, че днешното решение да предложи собствен кабинет Слави Трифонов е можел да обяви и след изборите на 4 април - със същите послания, хора и приоритети.

"Тогава всички бяха отворени да го подкрепят. Тези непоследователност, логиката му, която не е стъпила здраво на земята, подсказват, че има втори, трети и друг план, който движи поведението му", убедена е проф. Христова.

Политологът Христо Панчугов също заподозря, че лидерът на ИТН не действа от свое име. 

"Проблемът е в това, че гласувайки за Слави Трифонов, хората гласуваха за човек, който не е в политиката. А тези хора, които ще взимат решенията, са били вече на сцената, дори някои от тях са били част от проблемите в българската политика. Има много хора от НДСВ, по-опасното е, че има хора от времето на Тройната коалиция", заяви Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира провал на проектокабинета - заради начина, по който е обявен.

"Ако решението беше отправна точка за преговори - би изглеждало по един начин. Но той го направи по класическия за него начин - през телевизора, а това е рецепта за провал. Това е поведение на хора, които са виждали политиката само по телевизията. И или не знаят какво правят, или се цели нарочно дискредитирането на този кабинет", коментира политологът.

Според него дори и да няма втори план, действията му оставят съмнение, че нещата не се случват прозрачно. Панчугов определи поведението на Слави Трифонов към другите политически партии като ултиматум.

Антоанета Христова обаче заподозря, че партиите на протеста може все пак да подкрепят проектокабинета.

"На този етап другите партии изглеждат унизени, защото се оказва, че те не са фактори. Би било умен ход да го подкрепят и да го пекат на бавен огън. Слави обаче няма да се съгласи да го пекат. Всичко зависи от това кой е зад него и определя финансовите интереси, в които той съществува като човек и политическа фигура", анализира политическият психолог.

И двамата са категорични, че нови предсрочни избори ще демотивират още повече избирателите. 

Какви са козовете на Румен Радев? 

Предстои президентът Румен Радев да връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила. Според Антоанета Христова Слави Трифонов може да представя умишлено кабинет, който няма да бъде подкрепен, за да се стигне до връчването на следващ мандат за съставяне на правителство. 

"Тук можем да видим ролята на Радев - дали това не е един от възможните сценарии - да се направи правителство с мандата на някой друг. Или да се стигне до нов служебен кабинет", добави Панчугов. Според него вторият президентски мандат е сигурен за Радев. 

Не на това мнение е проф. Антоанета Христова.

"Всеки ден предполага динамика, допускам даже разцепване в политическите сили по червени линии - всички могат да имат разцепление на отделни групи, лобита, които не са удовлетворени от взимането на решения на други. Предстои много динамичен и нестабилен политически период", прогнозира Христова. 

Според нея Радев се заблуждава, че всички го харесват. 

"Отправната точка в неговите действия са предстоящите президентски избори. Всички действия ще бъдат подчинени на публичния му образ и на предизборната кампания, която следва. Поляризацията и разделението, което се наложи през последните месеци, се насочиха и срещу президента", добави политическият психолог. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
4 rate up comment rate down comment 0
Петрова
преди 2 години
2
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
До кога г-да политици ? Какво още искате от народа ? Поскъпването започна ! Революция ? Защо ? Младенова Сигнализирай за неуместен коментар