Проектокабинетът на Слави: Жена за военен министър, министърът без портфейл - лекар от ромски произход

Кои са известните лица и кои са новите?

12.07.2021 | 16:07 Редактор: Елеонора Танева
Проектокабинетът на Слави: Жена за военен министър, министърът без портфейл - лекар от ромски произход

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви официално тази сутрин имената на министрите в проектокабинета на "Има такъв народ". Те ще бъдат предложени на народното събрание, след като партията получи мандата от президента Румен Радев.

Николай Василев е предложението за министър-председател на България

Той е бивш вицепремиер и министър на икономиката в правителствата на Симеон Сакскобургготски, както и министър на държавната администрация по време на тройната коалиция. Роден е през 1969 г. във Варна. През 1994 г. завършва икономика и мениджмънт в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония).

Проф. Николай Радулов е предложението за вицепремиер и министър на вътрешните работи

Радулов е с над 33 години опит в сектор сигурност. Преподавател е по национална и международна сигурност, професор в Нов Български Университет. Бил е секретар на МВР от 17 февруари 1997 г. до 3 декември 1998 г. Назначен е по време на служебното правителство на Стефан Софиянски и напуска при това на Иван Костов. Професионалната му дейност в МВР започва през 1981 г. в Първо РПУ - София и завършва през 1999 г. като секретар на МВР. Бил е разузнавач в Първо РПУ. Заемал е държавни и корпоративни длъжности в сферата на сигурността, пише dnes.bg.

Ради Найденов е предложението за вицепремиер и министър на външните работиr

Той е бивш министър на външните работи по време на първото служебно правителство на президента Румен Радев през 2017 г. Найденов е внук на Ради Найденов, участник в Септемврийското въстание и министър на правосъдието от 1946 до 1962 г. Ради Найденов дядо е известен с това, че е подписал смъртната присъда на Никола Петков.

Антония Валентинова е предложението за министър без портфейл по ромските въпроси

Тя е лекар, от ромски произход, на 27 години.

Радостин Василев е предложението за министър на младежта и спорта

Адвокат специалист по спортно право.

Петър Илиев е предложението за министър на правосъдието

Илиев е специализирал е европейско право във Великобритания и американско в САЩ, преподавател по конституционно право в СУ.  Носител на приза "Адвокат на годината". Завършил е Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” с пълно отличие и е бил първенец на випуск 2003 г., за което е получил отличителния златен знак (златна значка) за пълно отличие от ректора на университета. По-късно получава и докторска степен в Софийския университет. Автор е на две книги и над 30 научни публикации.

Станислава Армутлиева е предложението за министър на културата

Музикален продуцент, тя доби широка популярност като участник в журито на известно телевизионно реалити предаване за музика.

Лилия Иванова е предложението за министър на труда, социалната и демографска политика

Родена на 24 март 1969 година в Добрич, завършва средно образование в немската езикова гимназия в родния си град.
През 1992 година завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски” като магистър по право. Влиза в политиката още през 1998 г. в правителството на Иван Костов, минава през няколко ведомства и стига до зам.-министър на икономиката в третото правителство на Бойко Борисов в екипа на Емил Караниколов. През 2020 г. Борисов я смени, след като махна Караниколов и сложи за министър Лъчезар Борисов.

Теодора Генчовска е предложението за министър на отбраната

Тя е възпитаник на Военната академия, има квалификации в САЩ. Кариерата й стартира в ГЩ на БА, началник е на отдел за НАТО и ЕС в МО.

Пламен Абровски е предложението за министър на земеделието, храните и горите

Той е юрист, завършил право в Югозападния университет. Абровски е работил 5 години в постоянното представителство на България в Брюксел с ресори директни плащания, Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. 

Ивайло Кожухаров е предложението за министър на туризма

Той е мениджър на българска хотелска верига и генерален мениджър на "Бест Уестърн плюс хотел Експо". Има повече от 10 години опит като мениджър в сферата на хотелиерството, притежава магистърски степени по "Икономика и организация в туризма" и "Маркетинг". Член е на УС на ВАНЕ и контролния съвет на Сдружение "Национален Борд по туризъм".

Христо Алексиев е предложението за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Той бе служебен министър със същия ресор в правителството на Огнян Герджиков през 2017 г. Алексиев в момента е председател на управителния съвет на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


3
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
С кеф да си повърне човек Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1

преди 2 години
Доста сексистско и расистско заглавие Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Дончо
преди 2 години
Инч хай МП! Ще умра от смях! И извадените от нафталина юпита на царя+няколко други за разнообразие! Тоя пак ви взема за мезе, като в шоу! Ясно е, че се гласят нови избори 2 в 1 наесен. Апропо, то си беше ясно още април... Сигнализирай за неуместен коментар