С рекордни преференции в парламента влизат и нови лица. Кои са те?

Сред тях са пулмологът д-р Александър Симидчиев и телевизионният журналист Любен Дилов-син

12.04.2021 | 18:46 Редактор: Здравко Черкезов

Различни ще бъдат лицата на новите 240 народни представители. Сред тях ще има медици, хора от шоубизнеса, но и ветерани, които сме виждали и в предходните състави на Народното събрание.

След 30 години в медицината, с безпрецедентен преференциален вот, на политическата сцена своя дебют прави д-р Александър Симидчиев. Медикът няма да захвърли бялата престилка за сметка на официалния костюм. Готов е в пленарната зала да предлага промени, воден от професионалните си принципи. 

"Първо диагноза, след това лечение. Тоест не прибързани действия. Първо да имаме диагноза, а след това да прилагаме мерки. Не може да имаме мнoгo гъвкаво поведение, ако искаме да притиснем вируса в ъгъла. И при всеки отстъп да продължим да натискаме, не да отхлабвамe", заяви д-р Симидчиев.

С рекорден брой преференции, пулмологът ще се опита да подобри пропуските в здравеопазването. Поглед е отправил към депутатската банка, а не към министерското кресло. 

"Изпълнителната власт никога не ме е блазнила. Искам да има ясни правила, които да се следват. Министрите на здравеопазването за последните години са имали мандат от 400 дни. За мен приоритет ще са закона за здравето, общественото здраве", категоричен е д-р Симидчиев.

Познати лица от шоу бизнеса също намират място в новия парламент. С опит в развлекателната сфера, но и в политиката, Любен Дилов-син ще предлага законодателни промени. Първата политическа сила е готова и да управлява и да бъде в опозиция. 

"Да си опозиция е сладка работа. Няма по-приятна работа. Седиш люпиш семки и викаш, "продадохте България". Към здравната криза българският избирател прибави и изпитание към хората в парламента. Или да се справят, или да ходят на нови избори", смята Дилов.  

Във властта или извън нея, водачът на листата в Бургас е готов, колкото и дълго да просъществува парламента, да се бори за конкретни цели. 

"Първият закон, който трябва да влезе е законът за бюджета. Изборите са важни, но няма да нахранят никого. Половината антикризисни програми изтичат на 1 юни", посочи журналистът.

Шарената картина в народното събрание нарисуваха избирателите. Причината да не видим знакови лица в парламента са преференциите. Така депутатските банки ще заемат и нови напълно непознати. Пример за това е Славена Точева от Варна. Тя успя да измести водача на ГЕРБ - Костадин Ангелов. 

"Първоначално по изборно законодателство, гласовете се събират на национално ниво, след това се разделят мандатите за всяка партия. Оттам нататък започва деленето по региони", поясни политологът Георги Киряков.

Значителен брой преференции - над 9 хил., получи и футболният съдия Стефан Апостолов. Той успя да измести водача в Благоевград – Росен Желязков. Транспортният министър все пак влиза в парламента с квота от София.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК