България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Симидчиев иска масова ваксинация, адекватна информираност и профилактика

Трябва да обръщаме много повече внимание на детското и на майчиното здраве, смята той

09.04.2021 | 08:52 Редактор: Тодор Петров

Пулмологът д-р Александър Симидчиев заяви пред Bulgaria ON AIR, че очаква покачване на заболеваемостта от Ковид-19 след парламентарните избори у нас. По думите му се е получило екстремно струпване на хора, а покачването ще започне 4-5 дни след изборния ден.

Ваксините и мерките срещу коронавируса

"Маските и мерките за ограничаване на близостта не могат да направят друго освен да забавят скоростта на пандемията. Устойчивото решение е масова ваксинация, която трябва да се стане след убеждаване на хората - те трябва да бъдат адекватно информирани", заяви специалистът в студиото на "България сутрин".

"Засега данните са, че ваксината дава имунен отговор между 8 и 12 месеца след ваксинация. Израел, Гибралтар, САЩ и Англия са все държави, които ваксинираха масово населението си и вече може да отворят икономиката и туризма", посочи д-р Симидчиев пред водещата Мария Константинова.

Той е на мнение, че са ни необходими устойчиви решения, а спешното въвеждане и отхлабване на мерките крие риск да не сме видели правилната тенденция.

Приоритет в следващите месеци трябва да бъде убеждаването на хората да ваксинират и прилагането на мерки, когато системата започва да се задъхва, смята д-р Симидчиев. Научихме много, лекуваме го по-ефикасно. Но най-същественото нещо е профилактиката - да не допускаме хора да се заразяват, изтъкна той.

Влизането му в политиката

"Мотивира ме да вляза в политиката това, че виждам системни проблеми. Чисто системно правилата могат да бъдат подобрени. Важно е да се обърне по-голямо значение на профилактиката и превенцията. Ако искаме здрава нация, трябва да обръщаме много повече внимание на детското и на майчиното здраве. Трябва да имаме ясна представа дали данните отговарят на реалността - това се получава с електронизация и дигитални средства", заяви кандидат-депутатът от "Демократична България".

Безопасността на ваксината на AstraZeneca

"Базирайки се на данните от регулаторните органи, те твърдят, че ваксината е безопасно. Аз лично им вярвам. Ако имахме сигурни данни, че има връзка между ваксината и тромбозите, ваксината или щеше да бъде сложена на втора линия, или да бъде направена промяна в кратката ѝ характеристика. Нямаме данни, че след ваксиниране този страничен ефект е по-чест", обясни д-р Симидчиев.

Масова ваксинация и "зелени коридори" само с РНК ваксини?

"Имам доста пациенти, които са ваксинирани с векторни ваксини и не виждам някакъв особен ефект при тях, освен че няколко дни имат температура. Страхът обикновено е свързан с липса на информация. Най-големият риск е оставянето на пандемичния процес да се разразява, без да го контролираме. Всички ваксини, които имаме в момента, предотвратяват почти на 100% тежкото боледуване, хоспитализацията и смъртността", коментира пулмологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
9 rate up comment rate down comment 1
Боби
преди 2 години
Съгласна съм с Марта. Трябва да се тестват от независим регулатор. Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
1
16 rate up comment rate down comment 1
Марта
преди 2 години
Много ми е трудно да имам доверие на тестовете за безопасност на ваксините,тъй като се провеждат единствено от самите производители.Те са заинтересованата страна продуктът им да излезе на пазара,а органите,които издават лиценз са финансирани от същите тези производители.Препаратите,които д-р Симидчиев пропагандира,все още нямат лиценз за масова употреба и са разрешени " под условие".Време е това,което се приема за безопасен продукт да се проверява от независим орган. Сигнализирай за неуместен коментар