Имаме хора за всяка позиция: Какъв кабинет ще предложат от ГЕРБ?

Не е ясно и дали Бойко Борисов ще участва като премиер

12.04.2021 | 18:38 Редактор: Здравко Черкезов

След седмица на мълчание от ГЕРБ обявиха официално, че ще се възползват от полагащия им се мандат и ще предложат състав на правителство. От партията не очакват подкрепа, стана ясно още от изявлението, в което не участваше лидерът Бойко Борисов. Не е ясно и дали той ще участва като премиер в проектокабинета на ГЕРБ. 

"Ще предложим правителство не като политически знак, а правителство, което от ден първи би могло да работи и да гони амбициозните цели, които сме си поставили", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

"Персоналният му състав ще разберете скоро. Имаме хора за всяка позиция. Включително министър и министър-председател", поясни още той.

"За мен лидерът на партията победител трябва да си бъде кандидат за министър-председател . Ще видим как ще се подкрепи самият кабинет. Имаме подготвени хора",  коментира депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

От ГЕРБ изразиха недоумени, че десните партии се опитват да ги заобиколят и са готови да съдействат с левите партии. 

"Опитът да бъде заобиколен първият и да бъде сглобена конструкция от всички останали завършва зле. И моля да не го четете като страст за власт. Властта тежи много, казвам го от опит и ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака. Сведохме политиката до песни, танци, надвикване. От моя опит политиката е вземане на решения", каза Дончев.  

"Опитът ГЕРБ да бъде заобикалян може да доведе страната до криза. Това са формули, използвани при Орешарски, Беров", допълни Митов. 

Заради спада в изборните резултати обаче ще има промени. 

"Не фасадни промени, а смели", категоричен е вицепремиерът.  

Промените не закъсняха. В края на миналата седмица координаторът на ГЕРБ-Русе Пламен Нунев е подал оставка. Причината – лошите резултати в региона, където ГЕРБ загубиха с минимална разлика от "Има такъв народ" на Слави Трифонов. 

От ГЕРБ не отговориха дали с ръководните си постове ще се разделят и Йорданка Фандъкова и Менда Стоянова, каквито хипотези се появиха в медиите. 

Най-голямата политическа сила била готова и за предсрочни избори. ГЕРБ не изпитват и страх от това президентът Румен Радев да състави служебно правителство.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК