Доц. Хърсев: Виждали сме вече "всички срещу ГЕРБ" и знаем как завърши

Според него властта трябва да е сигурна и стабилна, за да може администрацията да си върши работата

06.04.2021 | 22:18 Редактор: Здравко Черкезов

Разпределението на депутатските места в следващото 45-о Народно събрание вече е ясно. В изборната нощ Бойко Борисов призова за експертно правителство, но такова де факто му бе отказано от "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ). Междувременно Корнелия Нинова и Мая Манолова поотделно призоваха за широка коалиция срещу ГЕРБ, но от ИТН и ДБ дадоха спирачка и на тази идея. Очертава се парламент, който няма да е способен да състави правителство.

"Никак не е добре да нямаме работещ парламент, а още по-зле е да нямаме работещо правителство. Когато няма работещо правителство, администрацията спира и започва да забавя ход. Администраторът ,работил от 10 години, много министри е сменил, той чака да получи своите указания. Забавя се държавата, тя се блокира и това не бива да се допуска", заяви финансовият експерт доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

Доц. Хърсев не вижда защо се прогнозират апокалиптични картини и не изключва все пак да бъде съставена широка коалиция срещу ГЕРБ.

"Това сме го виждали - всички срещу ГЕРБ. Знаем как завърши - за съжаление, не завърши добре", посочи финансовият експерт, визирайки малцинственото правителство на Орешарски от 2013 г. 

Според доц. Хърсев партиите са длъжни към избирателите да намерят изход от заформящата се политическа криза, като посочи, че в Европа има страни, където всички партии са конституционно задължени да участват пропорционално в правителството.

"Тогава са принудени. Харесването - това е нещо, което въобще бих го оставил извън скоби, когато се говори за администрации", категоричен е събеседникът на Ганиела Ангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И посочи за работещ пример Израел, която за 2 години е имала 5 парламента, но въпреки това е "идеално работеща държава".

"Ние се учим, както казва Кърт Вонегът,  да летим, включително когато падаме от скала. По време на падането от скалата ни растат крилата. Трябва да се озовем и в такава ситуация, за да разберем, че има неща, които трябва да се гарантират от политическата власт", подчерта доц. Хърсев.

Властта, според него, трябва да е сигурна и стабилна, за да може администрацията да си върши работата. Той смята, че Министерството на финансите е пример за блестяща администрация, оцеляла няколко различни правителства.

"Те си разбират от работата - вършат си я сега, ще си я вършат и утре", изтъкна финансовият експерт.

Доц. Хърсев изрази готовност да сподели опит и даде съвети на бъдещ кабинет, без значение от състава му.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 2
аз
преди 6 месеца
кой й пречил на властта досега да върши работата - ремонти на ремонти? похарчени залудо пари ? *** решения, неизгодни на българия? Сигнализирай за неуместен коментар