"Майстора: презареждане" от документалната поредица "Умно село"

Bulgaria ON AIR припомни за Владимир Димитров-Майстора чрез триизмерен мултимедиен разказ

16.01.2022 | 20:30 Редактор: Жаклина Иванова

На 1 февруари се навършват 140 години от рождението на емблемата на националната ни живопис - Владимир Димитров-Майстора. По този повод Bulgaria ON AIR излъчи епизода "Майстора: презареждане" от документалната поредица "Умно село".

Камерата е съхранила паметта за експозицията "Майстора – светлина и дух" – уникално и непознато до този момент у нас мултисензорно преживяване на класиката. В интерактивната изложба емблематични и по-малко познати творби на Майстора - рисунки, платна, скици, графики и автопортрети, се представят с помощта на високотехнологичен софтуер и "оживяват" в огромни полиекрани пред зрителите в залата, завъртат се във визуална феерия със собствена хореография, в симфония от цвят, звук и светлина.

Видеоартът изследва детайлни акценти от техниката и уникалното използване на цвета от художника, наричан още "иконографът на българското лице".

Във филма познати актьорски гласове разказаха прелюбопитната житейска история на Майстора. Художникът Греди Асса на свой ред добави вълнуващ емоционален акцент към познанието за един от учителите си по живопис, за личността и твореца Владимир Димитров - Майстора.

Гледайте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК