Bulgaria ON AIR представя епизода „За къде пътувате, г-н Данаилов” от поредицата „Умно село” на 2 януари

Филмът припомня за непрежалимата личност на писателя Георги Данаилов

30.12.2021 | 11:04
Bulgaria ON AIR представя епизода „За къде пътувате, г-н Данаилов” от поредицата „Умно село” на 2 януари

Всяка година на 8 януари в легендарното родопско село Ковачевица продължават да честват рождения ден на писателя Георги Данаилов, макар големият български интелектуалец да напусна този свят преди няколко години. Любимата му Ковачевица е фон и на един от най-популярните епизоди от поредицата „Умно село“, който Bulgaria ON AIR ще излъчи тази неделя, 2 януари, от 19:30 часа.

Ковачевица е известна още като „българският Холивуд” заради огромния брой български филми, заснети в невероятния природен и архитектурен резерват. Един от тези филми е „За къде пътувате” на незабравимия Рангел Вълчанов по сценарий на Георги Данаилов. Именно той дава повод за заглавието на епизода от поредицата – „За къде пътувате, г-н Данаилов?”.

Жожо, както го наричаха и наричат и досега всичките му приятели, е неудържим в пресътворяването на един автобиографичен магически реализъм, от който са пропити творбите му. Пред камерата на „Умно село” той общува свободно с отвъдното: пресреща автомобилната гума от едноименния филм, разговаря със санбернара Бари и с любимия си приятел Владо, отишли си вече на небето... Пее македонски песни в кръчмата със съселяните си, и грузински на чардака; превъплъщава се в немия учител от филма на Рангел, и в самия Йохан Волфганг фон Гьоте.

Мъдър и самоироничен, непрежалим приятел и човек, великолепен писател – такъв е Георги Данаилов. Потопете се във вълнуващия му свят – тази неделя, 2 януари, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.