"Умно село": Спомен за удивителното битие на Иван Стоянович

Потомък е на възрожденски род, описан в учебници и енциклопедии

09.01.2022 | 20:46 Редактор: Ваня Кузманова

Всяка година на 10 януари, от 1999 г. насам, в къща с уникална биография, пазеща спомена за уникални обитатели, се събират близки хора, за да почетат подобаващо отишлия си на тази дата техен приятел, неподражаемият аристократ на духа Иван Стоянович. 

Иван Стоянович е особено ярка звезда на културния небосклон: кинокритик, журналист, сценарист и писател; ерудит, космополит, прочут присмехулник. Потомък е на възрожденски род, описан в учебници и енциклопедии и оставил историческа следа във всевъзможни сфери като медицина, политика, право, дипломация.

"Спомням си" е озаглавил и филма, посветен на баща му, авторът Димитър Стоянович. Заедно с режисьора Лъчезар Аврамов и оператора Стефан Куцаров той създава един от най-лиричните и емоционални епизоди от поредицата "Умно село". 

Един спомен за удивително битие, изживяно с вътрешна свобода и артистична изобретателност; личен поглед върху колоритни персони, чиито имена са част от учебниците по история. Признание за родова принадлежност и за ясно съзнание, че онова, което е било, ни е направило днес това, което сме.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК