3 групи и общо около 100 души търсят Боян Петров

Китайският посланик у нас съобщи, че до неделя спасителите трябва да стигнат до лагер 3

11.05.2018 | 16:37 Редактор: Ивайло Николов
3 групи и общо около 100 души търсят Боян Петров

От китайска страна около 100 души, разделени в 3 групи, търсят българския алпинист Боян Петров. Това обяви китайският посланик Джан Хайджоу на извънреден брифинг.

По-рано той е запознал и държавния глава Румен Радев с хода на спасителната операция. В нея се включват 3 непалски хеликоптера, които са в готовност да облетят района на връх Шиша Пангма при подходящи метеорологични условия.

Първата група от над 12 спасители е поела от базовия лагер към лагер 1. Утре част от групата ще тръгне към лагер 2. Преди неделя спасителите трябва да стигнат и до лагер 3. Времето обаче остава сурово.

Джан Хайджоу заяви, че спасителният екип се ръководи от най-големия китайки алпинист и началник на тибетския автономен регион, а сред издирващите са включени китайски алпинисти, които са изкачвали много често високи планини.

Шерпите са достигнали първия лагер и ще пренощуват там. Утре трябва да достигнат лагер 2, където Боян може да се укрива.

Всички алпинисти в района са обявили готовност да се включат в издирването. Първата сателитна снимка на района се е оказала покрита с облаци, а втората се обработва. С всеки следващ час обаче шансовете за щастлива развръзка намаляват.

Българският алпинист е в неизвестност от 3 май. Съпругата на Боян Петров заяви пред Bulgaria ON AIR, че ще даде парична награда за тези, които й върнат Боян жив.

Вижте подробностите във видеото!