По-голямата част от свинското месо в страната - вносно

Пилешкото е българско, тъй като производството е достатъчно за вътрешното потребление

11.11.2017 | 09:53 Редактор: Велислав Филипов
По-голямата част от свинското месо в страната - вносно

Българинът слага на трапезата си свинско месо от Испания, Франция и Германия, а телешко - от Полша, Италия, Румъния и Холандия. Така от всеки три пържоли - две са вносни, а една е българско производство.

Това показват данни на Министерството на земеделието и храните, браншови организации, Националния статистически институт и Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Все пак пилешкото е българско, тъй като производството е достатъчно за вътрешното потребление, пише „24 часа“.

Прогнозите са, че вносът през следващите 5 години ще надхвърли 115 хил. т. За 2016 г. е възлизал на около 109 хил. т, а за настоящата година се очаква лек спад до 108 хил. т.